Siirry pääsisältöön

Alkoholi ongelmana, vaikka ei ole alkoholiongelmaa?

Radiossa oli muutama päivä sitten radiokeskustelu, jossa oppinneet herrat pohtivat miehen seksuaalisuutta Alberto Moravian kirjan "Minä ja Hän" pohjalta.

Kirjan "Minä" edustaa miehen järjellistä minää joka kykenee asialliseen keskusteluun myös hemaisevan naisen kanssa. "Hän" taas kuvaa miehen seksuaalisuutta, joka pyrkii osallistumaan housuista käsin keskusteluun ja vaatii miestä vilkuilemaan keskustelukumppaninsa rintoja ja kuvittelemaan hänet alasti.

Ohjelman ajoitus oli hyvä sillä parhaillaan on otsikoissa se kuinka tasa-arvoministerin lähin alainen oli humalassa puristellut naisten rintoja Ruotsin suurlähetystössä pidetyssä tilaisuudessa. Ja nyt taas ihmetellään miten joku voi olla noin törppö ja pilata elämänsä ja uransa tällä tavoin.

Yksi selitys tähän löytyy alkoholista ja siitä että osalle meistä alkoholi muodostuu ongelmaksi heti kun tietty raja juomisessa ylittyy. Ja tällä ei ole mitään tekemistä ns. alkoholismin kanssa, jota suomessa pidetään "virallisena" alkoholiongelmana. Harvemmin puhutaan siitä että alkoholi vaikuttaa meihin eri tavoin ja jokaisen tulisi tietää rajansa ja juoda sen mukaan.

Onnellinen se jonka alkoholi tekee iloiseksi tai ei vaikuta juuri mitenkään. Mutta aina on niitä jotka muuttuvat agressiivisiksi tai unisiksi tai joutuvat oman seksuaalisuutensa yllättämiksi.

Yksi nuoruuden tuttu muuttui aina "neljännen" jälkeen rasittavaksi tyypiksi ja hän alkoi haastamaan paikalla olevia muita uroksia "nyt otetaan miehestä mittaa" painiotteluihin yms. voiman koitoksiin. Ja muutama kalja lisää ja jo jotain onnetonta lyötiin nyrkillä turpaan. Muutama vuosi sitten sain kuulla että kyseinen henkilö ei ota nykyisin lainkaan alkoholia tai korkeintaan "yhdet". Oli muuttanut juomatapojaan pilattuaan riittävän monet juhlat ja ihmissuhteet.

Ja sama kuvio toistuu seksuaalisuuden alueella. Ei auta jos vaikka olisit kuinka moraalinen henkilö tahansa, jos ylität oman rajasi, niin yksinkertaisesti saatat tehdä jotain jota et kuuna päivänä tekisi selvinpäin ja jota et pysty järjelläsi selittämään. Kuinka moni tavallinen nainen tai mies ajattelee firman pikkujouluihin mennessään että juuri tänään pilaan maineeni ja tuhoan parisuhteeni, perhe-elämäni heräämällä krapulaan jonkun tuiki tuntemattoman kainalosta? Ja Suomalaisista murhista ja tapoista suurin osa tehdään kaveri porukassa ja humalatilassa.

Olisi mukava jos nyt julkisuudessa olevassa keskustelussa voitaisiin ottaa näkökulmia myös alkoholiasiaan, sillä joillekin meistä alkoholin pienempikin "vuosikulutus" voi aiheuttaa yllättäviä ongelmia vaikkei ns. alkoholiongelmaa olisikaan.

Kulminaatiopiste tässäkin tapauksessa löytyy varmasti siinä juuri lasillisesta, jota kyseisen virkamiehen ei koskaan olisi pitänyt ottaa.

Kommentit

Tiina Marjeta sanoi…
hmm..aiheena mielenkiintoinen..itse ajattelen niin, että ihminen joka on muuten estoinen jossain suhteessa käyttäytyy humalassa juuri mainitsemallasi tavalla. Siis olisi itsetutkiskelun paikka.. ja jopa kärjisteytsti niin että ihminen joka ei osaa tunnistaa ongelmiaan tai perätäi tunteitaan selvinpäin ns. tunnistaa ne käyttäytymällä (esim. humalassa) jollain sellaisella tavalla jolla ei muuten käyttäytyisi..joten jos oikein raakoja sekä kärjistettyjä ollaan niin em. tyyppinen (tässä tapauksessa humalassa oleva ihminen) ns. paljastaa itsestään jotain sellaista mitä ei muuten paljastaisi..sitten ihminen joka on ns. sinut itsensä kanssa ja joka myös itselleen ns. paljastaa omat raadolliset puolensa aina siis ollessaan sekä selvinpäin että tai humalassa osaa ottaa vastaan myös ne omat esim. himonsa tai agressionsa tms. selvinkin päin ja käsitellä niitä sen mukaan..eli osaa antaa arvoa omille tunteilleen ja pyrkii selvittelemään sekä niiden syitä että seurauksia rehellisesti. Se tuntuu välillä olevan hukassa joiltakuilta. No mikä siihen sitten "auttaisi"...luulenpa että juuri se itsetutkiskelu rehellisesti. Sillä jos puhutaan esim. alkoholismista niin se ei suinkaan ole sairaus vaan se on oire...jos ollaan oikein "raakoja" tulkinnassa... no tietty riippuvuus pitkälle kehittyesään on sairauskin mutta noin niinkuin periaatteessa tarkoitan.:)
Luovuksissa sanoi…
Näinhän se menee, mutta oireeseen taitaa olla aika mahdoton puuttua, sillä maailma on aikalailla synkkä paikka ja onnellisuus hieman kateissa... Kiitän kommentista.
Kaivolla sanoi…
Hyvä tulokulma alkoholin käyttöön ja sen seurauksiin! Me yksinkertaisesti reagoimme erilaisiin aineisiin eri tavalla. Toisia kahvi piristää, toisia se heikottaa. Toiset voivat juoda suuren määrän viinaa juurikaan inspiroitumatta, toinen juo kolme lasia mietoja ja hormoonit hyrähtävät 10:stä 220:neen! Eikä sillä ole mitään tekemistä hormoonien arkitasapainon tai tiedostavan ihmisen itsetuntemuksen kanssa eli se siitä tuntemuksen tuesta, kun ottaa, ei mikään tue!
Luovuksissa sanoi…
Kiitän hienosta kommentista!
Homo Garrulus sanoi…
Kiitos ihmettelystäsi Räsäsen blogissa: olemme olleet rakkaussuhteessa ilman rakkausosoituksia. Olemme vain rakastaneet noin muuten vaan kuten Esa Saarinenkin väitti kun tänään esiintyi tv:ssä omasta urakipitysteorian osalta. Rakkaus on se voima, jonka avulla ponnahtaa pois uomasta. Ja me lennettiin - minä ja Hän.

Laitan tämän omalle kirjainmerkkeihin mutta pidän paussin nyt. Ei enää kehity: saatiin USA:n pankit alas ja seolisitsiin.
Luovuksissa sanoi…
Ihmettely edistää luovuutta ja siksi sitä kannattaa harjoittaa aina kun tilaisuus tarjoutuu...

Ja lentäminen. Se on parasta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Petas-Baari

Tässä pari kuvaa viimevuoden lokakuulta vanhasta Petas-Baarista, joka sijaitsi Viherlaakson Länsirajalla Turuntien ja Lippajärventien risteyksen tuntumassa. Paikka jää juuri ja juuri Kauniaisten puolelle. Nyt rakennus on purettu ja tilalle on kohoamassa "Kukkalaakso" niminen kerrostalo asuinalue. Rakennuksessa toimi vuosikymmeniä legendaarinen Petas-Baari ja kauppa. Rakennus valmistui ennen sotia 1938. Baari oli omana aikanaan varsin suosittu ohikulkijoiden kohtaus- ja taksimiesten taukopaikka. 1970-80 luvulla kaupan rakennukseen tuli U.Suomalaisen TV korjaamo ja myymälä. Toiminta hyytyi 90-luvun alun laman myötä. 1997 Petas-Baari toimi mm. Trabant Express sketsisarjan kulissina. Tässä Youtuben pätkä Jasso Laamasen pajatson peluusta. Itsekin olen joskus vuosikymmeniä sitten käynyt baarissa pajatsoa kokeilemassa ja syömässä kuivan juustosämpylän. Kaupparakennuksen päädyssä oli iso käsinmaalattu Hellaksen Figarol-mainos, jossa ajan havina on vahvasti läsnä. Jos muistat

What is Expandism?

Longer version of this article is at my  homepage . Expansion in Art-making and Expansion-motivated art Introduction This article is a compact study of expansion in the context of making a piece of art. I believe that expansion is one aspect of all kinds of making of art. It has been neglected topic, even unseen, but the phenomenon is real and it is connected to art making, for it is impossible to make a piece of art without its expansion to some space. A work of art is always located in some space – on paper or canvas, in real or imaginary place, in this world or in digital one – and a work of art must first enter that space, it must do expansion there to take control of it. And it is the artist's task to make this happen.  By definition expansion means the increase of something in size , number , or importance . It relates to artworks in two ways, first, to the actual size of an artwork, and second, to the making process of an artwork. In some cases these expansions are overla

Inhorealismia

Länsimaisessa oikeusvaltiossa ei kuulema ole sensuuria. Asia ei pidä paikkaansa. Sensuurin ymmärtää hyvin käsitteen inhorealismi yhteydessä. Realismi tarkoitaa todenmukaisuutta (ransk. réalisme) ja inhorealismi sitä kun todellisuus esitetään kaikkein raadollisimmillaan, asioiden inhoittavia piirteitä tarkastellen. Asia on arkipäivää esimerkiksi uutistoimituksissa, joissa joudutaan jatkuvasti miettimään onko jonkin kuva-aineiston (katastrofin uhrit, sodan kauhut, kirurginen leikkaus jne.) näyttäminen julkisesti sopivaa vai ei. Toisin sanoen kuvamateriaalia joudutaan sensuroimaan, niin että esitetty aineisto on linjassa vallitsevien moraalikäsitysten kanssa. Ja myös niin ettei ketään tarkoituksella järkytetä. Inhorealismi liittyy myös taidekentällä säännöllisesti syntyvään kohuun, kun joku taiteilija kyseenalaistaa tätä rajaa, esittelemällä teoksissaan asioita joita emme ole tottuneet näkemään "hyviä lehtimiestapoja" kunnioittavassa yhteikunnassamme. Ihmiset haluavat syödä