Siirry pääsisältöön

Stendhalin oireyhtymä

Stendhalin oireyhtymä tarkoittaa lyhytaikaista taidenautinnnon aiheuttamaa ylikuumenemistilaa, jossa teoksen kokija ikäänkuin musertuu hetkellisesti teoksen ihanuuden tai ylivertaisuuden alla.

Syndrooma on saanut nimensä ranskalaisen kirjailijan Henri Beyle Stendhalin mukaan, joka kirjoitti päiväkirjaansa 1800-luvun alussa kokemuksistaan Santa Crocen basilikassa mm. seuraavaa: "Kaikki näkemäni puhui niin elävästi suoraan sielulleni. Sydämeni hakkasi ja tuntui kuin elämä olisi virrannut minusta ulos. Pelkäsin kävellessäni, että putoan tyhjyyteen.”

Tämä ylenpalttisen kauneuden aiheuttama tilapäinen sekoaminen tunnetaan Keski- ja Etelä-Euroopassa, jossa se iskee toisinaan turisteihin.

Mutta aina ei tarvitse matkustaa ulkomaille hyvää teosta kokemaan, sillä sellaisia löytyy lähempääkin. Esimerkiksi Ateneumin Kalevala näyttelyssä on esillä todella hieno Stiina Saariston lyijykynällä alumiinilla pohjustetulle paperille toteutettu iso 4,5 m leveä teos. Suosittelen. Teos aiheuttaa väristyksiä.

Teoksen tehoa lisää tietoisuus yksinkertaisesta välineestä ja se seikka että muutamat tunnetut taiteilijanimet on pahasti alisuoriutuneet Kalevalan haasteesta. Näkee selvästi ettei tehtävä ole oikein jokaista mukaan kutsuttua sytyttänyt. Mutta Saaristo on kyllä laittanut hommaan kaikkensa ja jo yksin hänen teoksensa on näkemisen arvoinen.

Ja toki näyttely on muutenkin hyvä kokonaisuus, aikaa vain kannattaa varata runsaasti, sillä Kalevalaan liittyviä teosia on esillä todella laajasti.

Kommentit

Ripsa sanoi…
Stendhal siis oli ilmeisesti Firenzen Santa Crocen kirkossa. Suomeksi Pyhän Sydämen kirkko.

Firenze on hyvä paikka kokea Stendhalin syndrooma, käsittääkseni Stendhal ei ollut ainut. Muistan kyllä itsellänikin sydämen lyöntitiheyden vaihteluita ynnä huimausta. Paikallisissa terveyskeskuksissa oireyhtymä tulee kuulemma edelleen vähin erin esiin.

Tuosta Kalevala-näyttelystä en ole päässyt käsitykseen että mitä se on. Tuli mieleeni se, että moni nykyajan lukija ei edes käsitä mitä Kalevalassa lukee.

Ei se vaikeata kieltä ole, mutta itäistä kyllä.
meri sanoi…
minä saan stendhalin syndrooman joka kerta kun katson noita kuvia pekan työhuoneesta ja sen valosta.
Luovuksissa sanoi…
Näyttely on aika laaja ja se on toteutettu ajatuksella "kaikkea mahdollista Kalevalataidetta ja muutama sävellys ja nykytaiteilijoiden tilaustyö tähän päälle"... ehkä vähän turhankin laaja yhdellä kertaa sulatettavaksi.
Luovuksissa sanoi…
Kiitos vaan Meri kommentista,

ehkäpä joskus tulevaisuudessa puhutaan tietokoneen ruudun äärellä koetuista ylimaallista aistimuksista, sähköisestä tunnelatauksesta jonka purku vaatii ammattiauttajan toimenpiteitä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Petas-Baari

Tässä pari kuvaa viimevuoden lokakuulta vanhasta Petas-Baarista, joka sijaitsi Viherlaakson Länsirajalla Turuntien ja Lippajärventien risteyksen tuntumassa. Paikka jää juuri ja juuri Kauniaisten puolelle. Nyt rakennus on purettu ja tilalle on kohoamassa "Kukkalaakso" niminen kerrostalo asuinalue. Rakennuksessa toimi vuosikymmeniä legendaarinen Petas-Baari ja kauppa. Rakennus valmistui ennen sotia 1938. Baari oli omana aikanaan varsin suosittu ohikulkijoiden kohtaus- ja taksimiesten taukopaikka. 1970-80 luvulla kaupan rakennukseen tuli U.Suomalaisen TV korjaamo ja myymälä. Toiminta hyytyi 90-luvun alun laman myötä. 1997 Petas-Baari toimi mm. Trabant Express sketsisarjan kulissina. Tässä Youtuben pätkä Jasso Laamasen pajatson peluusta. Itsekin olen joskus vuosikymmeniä sitten käynyt baarissa pajatsoa kokeilemassa ja syömässä kuivan juustosämpylän. Kaupparakennuksen päädyssä oli iso käsinmaalattu Hellaksen Figarol-mainos, jossa ajan havina on vahvasti läsnä. Jos muistat

What is Expandism?

Longer version of this article is at my  homepage . Expansion in Art-making and Expansion-motivated art Introduction This article is a compact study of expansion in the context of making a piece of art. I believe that expansion is one aspect of all kinds of making of art. It has been neglected topic, even unseen, but the phenomenon is real and it is connected to art making, for it is impossible to make a piece of art without its expansion to some space. A work of art is always located in some space – on paper or canvas, in real or imaginary place, in this world or in digital one – and a work of art must first enter that space, it must do expansion there to take control of it. And it is the artist's task to make this happen.  By definition expansion means the increase of something in size , number , or importance . It relates to artworks in two ways, first, to the actual size of an artwork, and second, to the making process of an artwork. In some cases these expansions are overla

Inhorealismia

Länsimaisessa oikeusvaltiossa ei kuulema ole sensuuria. Asia ei pidä paikkaansa. Sensuurin ymmärtää hyvin käsitteen inhorealismi yhteydessä. Realismi tarkoitaa todenmukaisuutta (ransk. réalisme) ja inhorealismi sitä kun todellisuus esitetään kaikkein raadollisimmillaan, asioiden inhoittavia piirteitä tarkastellen. Asia on arkipäivää esimerkiksi uutistoimituksissa, joissa joudutaan jatkuvasti miettimään onko jonkin kuva-aineiston (katastrofin uhrit, sodan kauhut, kirurginen leikkaus jne.) näyttäminen julkisesti sopivaa vai ei. Toisin sanoen kuvamateriaalia joudutaan sensuroimaan, niin että esitetty aineisto on linjassa vallitsevien moraalikäsitysten kanssa. Ja myös niin ettei ketään tarkoituksella järkytetä. Inhorealismi liittyy myös taidekentällä säännöllisesti syntyvään kohuun, kun joku taiteilija kyseenalaistaa tätä rajaa, esittelemällä teoksissaan asioita joita emme ole tottuneet näkemään "hyviä lehtimiestapoja" kunnioittavassa yhteikunnassamme. Ihmiset haluavat syödä