12.3.2009

Taidekentällä laman merkkejä

Olen käynyt viimeaikoina piirtämässä croquista, voisi kai sanoa että pitkästä aikaa, sillä viimeksi olen ollut aktiivisempi asian suhteen joskus reilut kymmenen vuotta sitten.

Croquis tarkoittaa nopeaa piirtämistä, jossa malli vaihtaa uuteen asentoon muutaman minuutin välein ja piirtäjät yrittävät pysyä perässä. Siis eräänlainen ihmisvartalon hahmotus harjoitus, "taiteilijan lenkkeilyä", kuten asiaa joskus luonnehditaan.

Croquis-illassa on monenlaisia osaanottajia, on ammattitaiteilijoita, on ihmisiä jotka tarvitsevat piirustustaitoa työssään, on piirtämiseen koukkuun jääneitä harrastajia ja nuoria hakemassa tuntumaa Taikin pääsykokeisiin jne.

Kun malli on tauolla, niin silloin tietysti keskustellaan tuttujen kanssa. Ja lamasta puhutaan nyt myös taiteiljoiden parissa. Yleinen huolestuminen on vallalla, mutta mitään aivan järkyttävää lamatarinaa en ole vielä kuullut. Rahat ovat säännöllisesti muutenkin loppu ja sillä jolla on "apuraha päällä" ovat asiat suht ok. ainakin apurahakauden loppuun.

Tässä kuitenkin yksi havainto, joka voisi kertoa jotain laman saapumisesta myös taidekentälle. Kun tammikuussa vein teoksia kehystäjälle, niin kehystäjä kertoi että vain pientä hiljenemistä on tapahtunut verrattuna suht normaaliin loppu vuoteen. Piipahdin samaisessa kehysliikkeessä eilen kaksi kuukautta myöhemmin ja kuulin (ja itsekin havaitsin) että hiljaista on. Viime viikolla vain muutama asiakas oli tuonut taulun kehystykseen ja ensi viikolla ensimmäinen työntekijä lomautetaan. Isompia tilauksia kuten kokonaisten näyttelyiden kehystyksiä ei ole pahemmin näkynyt. Kuulosti aika huolestuttavalta, sillä kyseessä on iso kehysliike, jossa on yleensä aina hälinä ja huiske.

Onneksi itselläni on vielä muutamia tilausteoksia sovittuna tehtäväksi. Mutta mitä tapahtuu jatkossa? Huonossa tilanteessa taideasiat kuuluvat niihin asioihin, joita helposti lykätään tuonnemmaksi, "odottamaan hieman parempaa ajankohtaa".

Ja niille joita croquis kiinnostaa, niin tässä on pari linkkiä pääkaupunkiseudulta: Suomen Taideyhdistys ja Mäkkylän taiteilijatalo

Ei kommentteja: