20.11.2011

Petas-Baari

Tässä pari kuvaa viimevuoden lokakuulta vanhasta Petas-Baarista, joka sijaitsi Viherlaakson Länsirajalla Turuntien ja Lippajärventien risteyksen tuntumassa. Paikka jää juuri ja juuri Kauniaisten puolelle. Nyt rakennus on purettu ja tilalle on kohoamassa "Kukkalaakso" niminen kerrostalo asuinalue.

Rakennuksessa toimi vuosikymmeniä legendaarinen Petas-Baari ja kauppa. Rakennus valmistui ennen sotia 1938. Baari oli omana aikanaan varsin suosittu ohikulkijoiden kohtaus- ja taksimiesten taukopaikka. 1970-80 luvulla kaupan rakennukseen tuli U.Suomalaisen TV korjaamo ja myymälä. Toiminta hyytyi 90-luvun alun laman myötä.

1997 Petas-Baari toimi mm. Trabant Express sketsisarjan kulissina. Tässä Youtuben pätkä Jasso Laamasen pajatson peluusta. Itsekin olen joskus vuosikymmeniä sitten käynyt baarissa pajatsoa kokeilemassa ja syömässä kuivan juustosämpylän.

Kaupparakennuksen päädyssä oli iso käsinmaalattu Hellaksen Figarol-mainos, jossa ajan havina on vahvasti läsnä.

Jos muistat tai tiedät jotain Petas-Baarista, niin ole vapaa kommentoimaan. Mitä baarissa on tapahtunut, miten se liittyy Espoon historiaan, miksi se on niin "legendaarinen", kuten olen kuullut väitettävän?

11 kommenttia:

dudivie kirjoitti...

hieno paikka

Anonyymi kirjoitti...

Toivottavasti joku pelasti tuon Figarol-mainoksen.

Anonyymi kirjoitti...

Isotätini omisti aikoinaan tuon

Unknown kirjoitti...

Ostin Suomalaiselta osamaksulla noin vuonna -82 suunnilleen Saloran 24-tuumaisen väritelkkarin. Siinä oli hipaisunäppäinten lisäksi myös langallinen kaukosäädin. Sitten 70-luvun lopulta on jäänyt mieleen, että baarin puolella ei paljon papereita kyselty. Niinpä ikäluokkansa kovimmat ja isokokoisimmat 15-17 -vuotiaat Viherin ja Kartsin jätkät kävivät siellä kaljalla. Suurin osa heistä taisi lisäksi olla KaPan lätkänpelaajia.

Pekka Hannula kirjoitti...

Kiitän kommentista. Baari oli myös itselleni teininä paikka johon ei tohtinut yksin mennä vaan kaveriporukassa. Käytiin joskus pelaamassa pajatsoa.

Anonyymi kirjoitti...

60 luvun loppupuolella tuo oli ainoa lähiseudun baari. Siellä tuli käytyä jaffalla varmaankin, ehkä 69 kaljallakin, en varmasti muista. Vaikka silloin jo minulla oli kamera (coca-cola kamera) niin eipä tullut tuolta eikä yleensä ympäristöstä otettua kuvia.
Minä asuin Petaksessa ja enemmän lapsuudessa (synnyin 1952) tuo viereinen Wahlstedtin kauppa oli tärkeä. Vaikka lähempänä kotia oli kauppa niin tuosta kaupasta tuli ostettu etenkin toffeekarkkeja ja pähkinöitä.
Ehkä legendaarinen on vain siksi että oli niin kauan toiminnassa.

Luovuksissa kirjoitti...

Hieno kommentti, kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

U. Suomalaisen lapsenlapsena tuntui hyvältä löytää tämä blogipostaus, Petas-Baarin historia elää siis edelleen. Äitini sai osan isänsä tekemistä kaltereista pelastettua ennen kuin paikka purettiin, ja osa muistaakseni varastettiin. Vietin lapsuuteni Petas-Baarin yläkerrassa olikohan vuoteen 2006 kun muutimme sitten pois. Yhä aina poiketessa sinne suunnalle ja turuntietä ajaessa jään haikeana katsomaan samaista paikkaa vaikka mitään ei enää olekkaan jäljellä kerrostalojen noustua.

Luovuksissa kirjoitti...

Kiitos kommentista.
Mietin lähtikö U Suomalainen tuosta eläkkeelle vai ajoiko "nykyaika" pienistä TV liikkeistä ohi ja oli pakko lopettaa? Tarkoititko että kalterit olivat U. Suomalaisen tekemät vai puhutaanko toisesta isoisästä?

Anonyymi kirjoitti...

Muistan paikan hyvin.Isäni asui Tammikummun eli Ekkullan viereisessä kaksikerroksinen puutalo joskus 1970-1980 luvulla.isä kävi muualla töissä mutta oli sivutoiminen talonmies tuossa puutalossa.se oli sitä aikaa.Elannon kauppa oli myös vielä.

Anonyymi kirjoitti...

Asuimme 70-luvun tuossa lähistöllä ja pikkupoikana on noissa ympyröissä tullut pyörittyä. Kauppaa en muista noissa rakennuksissa olleen. On ilmeisesti lopettanut toimintansa viimeistään 70- luvun alussa. Kaupassa käytiin Turuntien toisella puolella olleessa Elannossa.

Petas-baarihan siinä on aina ollut. Baarin ovesta kun kääntyi oikealle oli parturi, jossa joutui silloin tällöin vastentahtoisesti käymään. Parturiin meno oli vähän jännää myös tuon baarin takia. Oli kai meidän lastenkin korviin kantautunut joitakin juttuja baarin maineesta. Jaffat siellä joskus juotiin ja jasso jäi sieltä ainakin mieleen.

Viereisessa Figaro rakenuksessa toimi autokoulu 70- luvulla. Siellä oli ikkunassa sellainen aukileikattu kuorma-auton malli, jossa akselit ja moottori pyöri.