14.11.2012

Taiteellinen laatu on löysä käsite

Tässä tämänpäiväisessä Hesarissa ollut mielipiteeni. Hesari oli hieman editoinut tekstiä ja oli typistänyt apinoiden tekemiä töhry-maalauksia kohdan pelkäksi töhrymaalauksia, mikä leikkaa hieman terää ja ajatusta tekstistä. Tässä alkuperäinen editoimaton versio. Tekstin alkusysäys Helsingin Barokkiorkesteriin liittyvä maanantainen mielipide:


Taiteellinen laatu on löysä käsite

"Taiteellinen laatu" on epämääräinen käsite, jota toistuvasti käytetään perusteltaessa erilaisia kulttuuriin liittyviä pyrkimyksiä. Viimeksi 12.11 mielipidepalstalla vaadittiin taiteellista laatua tukipäätösten kriteeriksi ja perusteltiin kuinka "omien tulojen suuri määrä kertoo orkesterin korkeasta taiteellisesta laadusta". 

Ehkä näin on barokkimusiikin kohdalla, mutta kuvataiteen alueella yleisön kiinnostus ja rahavirrat eivät korreloi "taiteellisen laadun" kanssa. Taidehuutokaupoissa on myyty ns. arvotaiteen seassa apinoiden tekemiä töhry-maalauksia hintoihin joista useimmat kuvataiteilijat voivat vain unelmoida ja riittävä julkisuudessa keikistely lisää yleisön kiinnostusta lähes kenen tahansa taiteilijan tekemisiin.

Usein keskusteluissa "taiteellinen laatu" tarkoittaa että jokin teos on teknisesti kestävästi, ammattitaitoisesti toteutettu. Tässä ei kuitenkaan välttämättä ole kyse taiteesta. Myös monen kopiot tai väärennökset tehdään varsin taitavasti. 

Kun "taiteellisesta laadusta" puhutaan, niin olisi tietysti hyvä tietää mitä taide ylipäätään kunkin puhujan mielestä on. Tarkoitetaanko taiteella perinnetietoista osaten tehtyä esitystä vai onko kyseessä uuden etsiminen ja vanhan ajattelun kyseenalaistaminen vai jotain aivan muuta?


2 kommenttia:

Liisu kirjoitti...

Hyvä kirjoitus!

Mietin usein, mikä on se voima, joka ihmisen sisäänrakennettuna erottaa työt toisistaan, niin että voi sattua, esimerkiksi näyttelyssä, että pysähtyy kuin noiduttuna jonkun työn kohdalla ja jää tuijottamaan sitä kuin ilmestystä. Ja saattaa olla, että toistamiseen palaa juuri sen työn luo ja katsoo sitä, ja näkee siinä vielä jotain uutta, jota ei ehkä ensimmäisellä kerralla edes huomannut.

Sama pätee, oli kysymyksessä mikä taideteos tahansa. Maalaus, veistos, runo, kirja, näytelmä, musiikki, yms. Melkein jokaisella taiteenlajilla on omat keinonsa saada näkymätön näkyväksi, huomaamataton huomatuksi.

Mikä se on, joka herättää ihmisen huomaamaan, kuulemaan ja näkemään? - Mysteeri.

Luovuksissa kirjoitti...

Kiitos kehuista... ehkä olet oikeassa. Kun taidetta riittävästi kaivetaan ja yritetään ymmärtää mitä se on, lopulta jäljelle jää "se jokin" tai "taiteen henki" tai "mysteeri", kuten sanoit.