24.7.2008

Muovinen hanhi

tähystelee tolpan nokassa ja seuraa Nurmekseen menevää liikennettä kantatiellä numero 75. Symbolieläimenä hanhi liitetään lähinnä naisen ja kodin asioihin. Lisäksi hanhi kuvaa valppautta, mutta myös juoruilua ja tyhjänpuhumista.

Vierailijoille hanhen viesti on "että täällä on nainen puikoissa" tai "vieraat kestitään asianmukaisesti" tai "jutellaan kun tavataan". Varkaille ja muille ei-toivotuille kyläilijöille hanhi taas sanoo että "varokaa vain, täällä ollaan tarkkana" tai "emäntä näkee kaiken".

Mutta hanheen liittyy muitakin merkityksiä. Rooman aikoina hanhen lihan uskottiin nostattavan lempeä ja linnun sapesta valmistettiin potenssilääkettä. Haluavatko talon asukkaat mainostaa sujuvaa lemmenelämäänsä vai onko patsas salakielinen "täällä tarvitaan viagraa"-avunhuuto?

Vai harjoitetaanko osoitteessa jotain alkukantaista pohjoista uskontoa? Niinkuin siperian heimokansojen shamaanit, jotka matkivat villihanhien lentoa kunnes pääsivät transsiin.

Luultavasti kitschinen hanhi on kuitenkin laitettu pihatien päähän lämpimäksi tervetulotoivotukseksi ja maamerkiksi, jotta talo löytyisi helpommin yksitoikkoisen tien varrelta, eikä hanhen merkityksiä ole pohdittu sen kummemmin.

Ei kommentteja: