20.8.2008

Kysy taiteesta, kysy luovuudesta...

Kerron mielelläni oman näkemykseni erilaisista taiteen asioista, erityisesti: luovuudesta, kollaaseista, taidegrafiikkaan liittyvästä, taiteilijan elinkeinotoiminnasta, tilausteosten tekemisestä, partnerismista eli yhteiskehitellystä taiteesta jne.

Laita kysymyksesi kommenttina tähän perään ja vastaan siihen mahdollisimman pian, vähän aina siitä riippuen mitä minulla on ateljeessa parhaillaan menossa...

6 kommenttia:

Kari kirjoitti...

En nyt äkkiseltään keksi mitään kysyttävää. Sinulla on kuitenkin hyvä blogi, jonka jokin aika sitten löysin ja olen mielenkiinnolla lueskellut juttujasi ;)

Luovuksissa kirjoitti...

Kiitän palautteesta.

Tekstiurakoitsija kirjoitti...

Terve! Kerropas mulle vään tulorakenteestasi. Pystytkö jakamaan prosenteiksi että millä elät, paljonko rahaa tulee teosten myynneistä, tilaustöistä etc. ja onko jotain apurahakuvioita vai joudutko kiikkumaan sossun luukulla?

Luovuksissa kirjoitti...

Sossun luukulla en juokse ja apurahat ovat olleet satunnaisia, lähinnä joidenkin projektien(näyttelyiden tms.) kuluja varten saatuja.

Valtaosa n.50-60% tuloista tulee erilaisista tilausteoksista, joita pyrin tekemään runsaasti ja n.30-40% on muuta myyntiä/näyttelytuloa ja lisäksi saatan tehdä vähän kuvituksia lehdille, 5-10%.

Näin suunnilleen ja hieman vaihdellen vuosittain.

Ja palkkaa tulee hieman vähemmän kuin palkansaajilla keskimäärin. Ei siis mikään kultakaivos ja ahkera pitää olla (ja nimenomaan myyntiasioissa), jotta edes pääsee tähän.

Taiteilijan elinkeino-asioista löytyy tietoa partnerismi sivustolta, jos aihepiiri kiinnostaa enemmän. Partnerismissa on kyse tilausteosten valmistamisesta "asiakaslähtöisesti".

Johanna Amnelin kirjoitti...

Kysymys, jos on taideteos, jota saa painaa vain 30 kappaletta, niin lasketaanko tähän kolmeen kymmeneen vain taideteoksiksi painetut tuotteet, kuten julisteet, kuvasuurennokset yms, eli voiko samasta kuvasta painaa esim joulukortteja sen max 30 lisäksi? Entä voiko kuvasta rajata osan ja painaa tästä vaikka kangasta tms sen 30 taideteos painoskappaleen lisäksi?
Entä jos tekee hyötykäyttöesineita esim saunamittareita jostakin taideteokseksi määritellystä kuvasta, pitääkö saunamittarit laskea taideteoksiksi ja numeroida vai voiko taideteoksesta tehdä muita esineitä ilman että se painosmäärä max 30 "kuluu"?

Luovuksissa kirjoitti...

Hei, tässä mennään ns. taideteollisten tuotteiden ja käsityö-asioiden puolelle, joista en oikein tiedä miten niitä on ollut tapana numeroida lisä-arvon hankkimiseksi tms. ...ehkä Ornamon suunnasta joku osaisi neuvoa tässä.