11.8.2008

Lehmä

Pysähdyin taukokahveille Tertin kartanoon ja silmään tökkäsi lähes luonnollista kokoa oleva Kitsch-lehmä, joka käyskentelee pellolla ja tuijottelee kahvilan suuntaan. Kahvituokioni häiriintyi kun tuo vitivalkoinen veistos ei suostunut millään istumaan maisemaan.

Veistos on kyllä yritetty sijoittaa pellolle harkiten, mutta kontrasti lehmän muovisen olemuksen ja sitä ympäröivän vehreän maaseudun välillä on niin voimakas ettei yhteentörmäystä voi välttää.

Länsimaiselle ihmiselle valkoinen väri symboloi puhtautta ja viattomuutta, mutta kaukoidässä väri tarkoittaa surua ja kuolemaa. Onko siis lehmän tarkoitus torjua kiinalaisia vai kertoa jotain kartonon busineksen pyyteettömyydestä? Vai onko kyseessä jonkilainen hajuhaittojen torjunta-operaatio, jossa maaseutua halutaan tarjoilla vierailijoille steriilissä muodossa? Vai kenties jalo teko taiteen hyväksi?

Oli miten oli niin Kitschiä lehmä on joka tapauksessa ja myös ympäristön kannalta epäeettistä. Muovin käyttöä pitäisi vähentää kaikilla elämän alueilla, myös koriste-esineissä ja taiteessa.

Miina Äkkijyrkän kierrätysmateriaali lehmät painivat aivan eri sarjassa.

3 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Ehkä tuo värien jyrkkä kontrasti albiinolehmästä ei sovi suomalaisen silmään..Ei istu luontoon millään.

Luovuksissa kirjoitti...

Tässä on varmaan ajateltu että muovilehmä on hieno detalji ja katseenvangitsija kartano miljöössä.

Mutta on ristiriitaista kun ympäristöä yritetään tehdä viihtyisäksi ympäristö-ongelmia aiheuttavan muovijalosteen avulla...

Eija kirjoitti...

Eipä tuo minunkaan silmään yhtään kivalta vaikuttanut, eipä ollut luonnollisen oloinenkaan.