Siirry pääsisältöön

Mielipide

Aamun Hesari julkaisi ilokseni mielipidekirjoitukseni, koskien taiteilijoiden toimeentulo-ongelmia ja taiteen keskustoimikunnan uudistamishanketta. Teksti syntyi oikeastaan tämän blogi tekstin innoittamana. Tässä kirjoitus:

Taiteen rahoitusta uudistettava rohkeasti


Taiteen keskustoimikuntaa ollaan uudistamassa Suomen Akatemian kaltaiseksi itsenäiseksi instituutioksi kuten Hs 12.1. asiasta kertoi. Toivottavasti tässä ei nyt pedata taiteen tohtoreille parempaa tulevaisuutta tutkija-taiteilijoina ja tämä yksittäisten taiteilijoiden rahoituksen kustannuksella.

Taiteilijoiden vaikeus tulla toimeen omalla työllään on taidekentän suurin yksittäinen ongelma. Hs 5.1. artikkelissa uutisoitiin kuinka näyttelyt ovat kuvataiteilijalle tosiasiassa menoeriä eivätkä niinkään ansion tuojia. Käytäntö on että taiteilija tekee työtä esimerkiksi museoiden hyväksi ilman mitään korvausta.

Nyt kun taiteen keskeistä rahoittajaorganisaatiota ollaan uudistamassa, niin toivottavasti uudistajilla löytyy rohkeutta ajatella asiat laajemmin ja nimenomaan taiteilijoiden toimeentulon näkökulmasta.

Esimerkiksi onko mahdollista muuttaa järjestelmää niin, että museoilla olisi mahdollisuus vaikka palkata taiteilijoita määräajoiksi museoon töihin näyttelyä tekemään?

Tai voisiko olla olemassa julkinen tietokanta, jossa yksittäiset taiteilijat esittelevät työskentelyään, ja jossa kukatahansa voisi ryhtyä mesenaatiksi tukemaan haluamiaan taiteilijoita ja taidehankkeita? Ja voisivatko taidetta tukeneet mesenaatit kenties saada rahoilleen jonkinlaista vastinetta, kuten verovähennyksiä, kulttuuriseteleitä, pääsylippuja, taideteoksia tai muunlaisia taidesuoritteita?

Toivottavasti uudistamiseen löytyy rohkeuden lisäksi tahtoa koko taidekentän laajuudelta.

Kommentit

Hyviä asioita, hyvä kun jaksat kirjoittaa!
Maireanna sanoi…
Kyllä se kannattaa olla sitkeä tuonne lehdistöön päin sillä joskus se sihti hoksaa että tuossahan puhutaan asiaa. Painopiste tärkeydestä on mielestäni lehdistössä mennyt sivuraiteille joten saadaan kynsinhampain tapella että puhuttais asiaakin välillä!
Hienoa että sait läpi.
heliku sanoi…
Kiitos, että kirjoitat blogia aktiivisesti ja pidät esillä keskustelua taiteilijan toimentulosta.

Lukiessani uutista Taiteen keskustoimikunnan uudistamisesta, itselläni ensimmäinen ajatus oli, että toivottavasti asiassa kuullaan taiteen kentää laajasti eikä vain muutamaa virkamiestä tai taiteilijaa.

Meidän kaikiien taiteilijoiden pitäisi nyt olla aktiivisia ja vaatia oikeudenmukaisia ja tasapuolisia uudistuksia eli julkisiin tiloihin
tehdystä työstä korvaus myös tekijälle!
Luovuksissa sanoi…
Maija

Kiitos rohkaisusta. Avaan kyllä suuni jatkossakin kun paikka tarjoutuu.


Anna

Läpimeno Hesariin on tullut yhä vaikeammaksi, kun rajasivat mielipiteiden määrän yhteen sivuun. Jokaista julkaistua teksti on seulottu moninkertaisesta määrästä, joten nopea ainakin kannattaa olla jos sinne yrittää tekstiä laittaa...


Heliku

Toivottavasti muutkin avaavat suitaan, jottei tämä mene taas muutamien taiteilijoiden satunnaisiksi huuteluiksi.

Harmitti näin jälkikäteen vähän etten tajunnut oikaista tässä samalla 5.1 Hesarissa ollut virhettä, sitä etteivät galleristit muka peri lainkaan vuokraa...
heliku sanoi…
Itselläni ei kauheasti ole kokemuksia galleria-sektorilta. Ne harvat kerrat, kun minua on pyydetty pitämään näyttelyä, olen saanut tilan maksutta käyttööni. Jos joku galleria on halunnut vuokraa, olen kieltäytynyt kunniasta johtuen omasta rahatilanteestani. Selvästi tälläkin sektorilla on paljon parannettavaa...

Itse olen kokenut erityisen epäoikeudenmukaisena verorahoilla toimivien, kunnallisten ja valtiollisten näyttelytilojen toiminnan. Ne kun aina vetoavat gallerioihin ja hakevat rahoitusmalleja sieltä.
Luovuksissa sanoi…
Joo, ehkä taiteilijoita varten voisi olla olemassa "galleriarekisteri" tai vastaava... tai jonkinsortin työehtosopimus jossa määritellään tai suositellaan näyttelyn pitökäytännöt ja prosentit.

Aika kirjavaahan tämä on. Asioista, myös rahaan liittyen, pitäisi kyetä puhumaan avoimemmin ja laajemmin.

Nyt liikkuu kaikenlaisia huhupuheita, joista ei oikein ota selvää. Tänään soitti eräs kollega, taidemaalari, ja väitti kuulleensa että jopa 70% on vaadittu taiteilijalta provisiota.

Tarvitaan avoimmuutta ja paljon keskustelua, se on oikea tie joka varmasti auttaa kaikkia pitkällä tähtäimellä, myös galleristeja.
heliku sanoi…
Tuollaiset provisiot ovat kyllä aivan järkyttäviä, kun ajattelee, että taiteilija näyttelyä valmistellessaan on kustantanut oman työhuoneensa ja maalausvälineensä ym menot.

Olen kuullut, että keski-Euroopassa on aivan yleistä tehdä 30-70 sopimuksia gallerian hyväksi. Jossain mättää ja pahasti!
Luovuksissa sanoi…
30% ei ole paha, 50% on kansainvälinen normaalikäytäntö ja sen yli menevä on ahneutta.

Keskustelua tästä varmasti tarvitaan...
heliku sanoi…
Huomasithan, että eilinen HS-mielipidekirjoituksesi on julkaistu Tatu-sotu-blogissa yhdessä 5.1. julkaistun jutun kanssa.
Luovuksissa sanoi…
Kiitos tiedosta, käyn kurkkaamassa.
Ripsa sanoi…
Olen samaa mieltä, hurrasin täällä ääneeni kun luin tekstisi.

Gallerioista muuten puuttuvat sellaiset ihmiset joita on monissa museoissa, eli museolehtorit, joiden tehtävänä on myös opettaa näyttelyissä kävijöille jotain kuvataiteesta.

Sellaiseen ehkä voisivat osallistua myös kuvataiteilijat?

Tarkoitan tässä sitä, että hirveän moni ihminen sanoo että kävisin mielelläni näyttelyissä, mutta en "ymmärrä" kuvista mitään!
Luovuksissa sanoi…
Ripsa,

kiitos rohkaisusta. Niin kuin olen joskus aiemminkin sanonut, että ongelma ei yleensä ole hyvien ideoiden puute, vaan se että niiden toteuttajia on harvassa ja resurssit ovat rajalliset.

Ja jonkinlainen ongelma on tuokin että "kaikki pitää ymmärtää" ja asettaa johonkin lokeroon pään sisällä. Olisiko niin, että jos ei jotain ymmärrä, niin elämä ei ole enää hallinnassa?
Ripsa sanoi…
Tai sitten niillä jotka "eivät ymmärrä" on vain yksinkertaisesti jarrut päällä, eikä näkökyky riitä.

Tähän on kyllä syynä mielestäni se, että joka helkkarin tuutista tulee mainontaa, joka on tökeröä, tarkoitan siis visuaalis-esteettisesti.

En tiedä missä noita tekijöitä koulutetaan, todennäköisesti ei missään. Ei väriopista hajuakaan, ei erilaisten viestien rinnakkain sijoittamisesta, ei sitten niin mistään.

Keitä nämä mainostoimistojen tyypit ovat?
Luovuksissa sanoi…
No, joka vuosi alalta poistuu kuvataiteilijoita muihin töihin ja kaikki eivät suinkaan päädy opettamaan, vaan osa mainosalalle töihin...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Petas-Baari

Tässä pari kuvaa viimevuoden lokakuulta vanhasta Petas-Baarista, joka sijaitsi Viherlaakson Länsirajalla Turuntien ja Lippajärventien risteyksen tuntumassa. Paikka jää juuri ja juuri Kauniaisten puolelle. Nyt rakennus on purettu ja tilalle on kohoamassa "Kukkalaakso" niminen kerrostalo asuinalue. Rakennuksessa toimi vuosikymmeniä legendaarinen Petas-Baari ja kauppa. Rakennus valmistui ennen sotia 1938. Baari oli omana aikanaan varsin suosittu ohikulkijoiden kohtaus- ja taksimiesten taukopaikka. 1970-80 luvulla kaupan rakennukseen tuli U.Suomalaisen TV korjaamo ja myymälä. Toiminta hyytyi 90-luvun alun laman myötä. 1997 Petas-Baari toimi mm. Trabant Express sketsisarjan kulissina. Tässä Youtuben pätkä Jasso Laamasen pajatson peluusta. Itsekin olen joskus vuosikymmeniä sitten käynyt baarissa pajatsoa kokeilemassa ja syömässä kuivan juustosämpylän. Kaupparakennuksen päädyssä oli iso käsinmaalattu Hellaksen Figarol-mainos, jossa ajan havina on vahvasti läsnä. Jos muistat

What is Expandism?

Longer version of this article is at my  homepage . Expansion in Art-making and Expansion-motivated art Introduction This article is a compact study of expansion in the context of making a piece of art. I believe that expansion is one aspect of all kinds of making of art. It has been neglected topic, even unseen, but the phenomenon is real and it is connected to art making, for it is impossible to make a piece of art without its expansion to some space. A work of art is always located in some space – on paper or canvas, in real or imaginary place, in this world or in digital one – and a work of art must first enter that space, it must do expansion there to take control of it. And it is the artist's task to make this happen.  By definition expansion means the increase of something in size , number , or importance . It relates to artworks in two ways, first, to the actual size of an artwork, and second, to the making process of an artwork. In some cases these expansions are overla

Inhorealismia

Länsimaisessa oikeusvaltiossa ei kuulema ole sensuuria. Asia ei pidä paikkaansa. Sensuurin ymmärtää hyvin käsitteen inhorealismi yhteydessä. Realismi tarkoitaa todenmukaisuutta (ransk. réalisme) ja inhorealismi sitä kun todellisuus esitetään kaikkein raadollisimmillaan, asioiden inhoittavia piirteitä tarkastellen. Asia on arkipäivää esimerkiksi uutistoimituksissa, joissa joudutaan jatkuvasti miettimään onko jonkin kuva-aineiston (katastrofin uhrit, sodan kauhut, kirurginen leikkaus jne.) näyttäminen julkisesti sopivaa vai ei. Toisin sanoen kuvamateriaalia joudutaan sensuroimaan, niin että esitetty aineisto on linjassa vallitsevien moraalikäsitysten kanssa. Ja myös niin ettei ketään tarkoituksella järkytetä. Inhorealismi liittyy myös taidekentällä säännöllisesti syntyvään kohuun, kun joku taiteilija kyseenalaistaa tätä rajaa, esittelemällä teoksissaan asioita joita emme ole tottuneet näkemään "hyviä lehtimiestapoja" kunnioittavassa yhteikunnassamme. Ihmiset haluavat syödä