10.3.2009

Tarvitaan selkeä latuetiketti hiihtäjille

Olen käynyt hiihtämässä viimeaikoina joka päivä. Kelejä on niin sanotusti pidellyt.
Hiihtäjiä on ollut liikkeellä muitakin, viikonloppuina jopa pieneksi ruuhkaksi asti.

Äsken oli tilanne, jossa pyysin latua edellä hiihtävältä, jolloin sain vastaukseksi että "sivusta ohi vaan", mutta kun sivusta ei oikein päässyt kun sivuilla oli pelkkää upottavaa umpihankea. Joten siinä sitten matelin kiukkuisen naishenkilön perässä kilometrin kunnes ohituspaikka ilmaantui. Tapaus nosti mieleeni ns. latuetiketin, josta en muista koskaan puhutun, ei sen paremmin televisiossa kuin radiossakaan, tai sitten olen aina onnistunut aina missaamaan nämä infot.

En löytänyt latuetikettiä Suomen Ladun sivuilta ja Suomen Hiihtoliitonkin sivuilla hiihtäjän liikennesäännöt ovat aika ylimalkaiset. Ohitettavaa ohjeistetaan mm. seuraavasti: "Jos latu-ura on kapea, ohittaminen onnistuu vain jos siirryt hetkeksi ladun sivuun. Jos hiihdät luistellen, niin siirry hetkeksi perinteiseen tyyliin, jolloin ohittamiseen jää tilaa." Ja ohje ohittajalle kuuluu: "Älä hiihdä hirveällä vauhdilla edellä hiihtävän kannoille. Odota maltillisesti kun saat tilaa ohitukseen. Jos edellä hiihtävä selkeästi antaa tilaa ohitukseen menemällä ladun sivuun, on hyvä tapa kiittää ohituksesta."

Mutta liikkeellä myös aivan eri tavalla tulkinnallista tietoa, jossa laduilla vallitsee "tieliikennelaki" kuten fit.fi sivuilta: "Laduilla pätee oikeanpuoleinen liikenne. Ohittava on vastuussa ohituksesta, joten ”latua” ei kannata huudella. Lähde ohitukseen hyvissä ajoin. On myös epäkohteliasta kaahata takaisin ladulle liian aikaisin siten, että suksen kannat kolisevat ohitettavan suksiin."

Tässä olisi nyt Suomen Hiihtoliitolla ja Suomen Ladulla tiedotuksen paikka. Vähintään voisi laittaa selkeät ohjeet esille molemmille sivuille eikä jättää asiaa fitnesstoimittajien ja naistenlehtien vastuulle.

4 kommenttia:

savisuti kirjoitti...

Lapsena hiihdettiin koulussa ja silloin muistan liikunnanmaikan kertoneen, siellä Espoossa, että jos haluat ohittaa, pyydä latua ja ohitettavan on mentävä puoliksi hankeen, oikea suksi vasemmalla puolella latua. Menet ohi ja kiität. Ehkä nämä ei sitten enää päde laduilla tai mistähän kiikastaa?

Luovuksissa kirjoitti...

Näin minäkin muistan, mutta nyt tuntuu kuin tieliikenteen tavat olisivat siirtynyt myös laduille.

Outi kirjoitti...

Minun nähdäkseni näin: Jos on kunnossapidetty kaksisuuntainen latu ja luistelu-ura keskellä, nopeampi vastaa siitä, että pääsee ohi. Jos on kapea yksiurainen latu ja umpihanki, hoidetaan ohitus yhteistyöhaluisella asenteella.

Mutta kyllä,latu-etiketti olisi kieltämättä tarpeeseen. Ja yleensäkin hieman vähempi niuhotus! Kuuntelin aikaisemmin talvella kun ikämieshiihtäjä sätti tuossa läheisellä hiihtoladulla lapsensa kanssa hiihtävää äitiä. Meno oli ikämiehen mielestä liian hidasta. Olisi ikämiehen luullut sitten myös ehdottavan, miten tulevia sukupolvia tähän mukavaan harrastukseen oikein pitäisi totuttaa ellei ladulle saa tulla. Ei sitä tietyn osaamistason jälkeen ole enää mielekästä kiertää pelkästään omaa puutarhaa ympäri (ja siis tämä lapsi ei todellakaan kontannut ja pyllehtinyt siinä ladulla vaan menoa saattoi jo kutsua hiihtämiseksi). Onneksi ei sen lapsen äitikään sanattomaksi jäänyt :)

Luovuksissa kirjoitti...

Noinhan se pitäisi olla, muuta ehkä hiihto olkaa muuttua katoavan kansanperinteeksi ja ei enää ole yleistiedon asia.

..lapsista ja muista hitaista pääsee ohi melkein missä vaan.

Hiihtokulttuurista vieraantuneet aikuiset, jotka luulevat hiihtävänsä vauhdikkaasti, mutta ovat kuitenkin tiellä, ovat ongelma.