8.8.2009

Abstrahointeja

Tässä vielä lisää muutamia abstrakteja valokuvia... "abstrahointeja punaisessa". Abstrahoida tulee myös latinasta abstra'here tarkoittaen tahdon, huomion tai ajatuksen kääntämistä pois jostakin. Abstraktion suorittamista siis. Kirjayhtymän vierassanat kirja kertoo abstrahoinnin olevan jonkinlaista "yleiskäsitteeksi" pelkistämistä.

Välillä tuntuu kuin olisin abstrahoippunut läpi elämäni puuhaillen kaikenlaista epäoleellista ja turhaa...3 kommenttia:

TNiemi kirjoitti...

Meidän kuviksen maikka koulussa sanoi kerran viisaasti nykytaiteesta, jotenkin näin: klassisessa taiteessa näkee selvästi, missä taiteilijan taito on ... nykytaiteessa se pitää itse löytää. jotenkin noin. minä sanoisin nykytaidetta sisältötaiteeksi, sillä nykyään taiteella ei havitella välttämättä vain kauneutta vaan sen idean löytämistä. Tai siis, että nykytaiteessa itse taide-esine on vain osviittaa oikean taiteen, sisällön löytämiseen. mitäs pidät?

Luovuksissa kirjoitti...

Nykytaidetta on aika monenlaista. On sellaista joka menee aikalailla "klassisen" taiteen alueelle ja sitten sellaista jossa ideana on haastaa taidekäsitystä, taiteen rajoja. Ja on paljon sellaista minkä kuluisi luontevammin puoluepolitikoinnin tai kansalaistoiminnan alueelle kuin taiteeseen.

Itse jaottelen nykytaiteen oikeastaan vain kahteen osaa, hyvään ja huonoon, mikä tosiasiassa tarkoittaa sitä mistä pidän ja en pidä.

Hyvä ideakaan ei kanna, jos toteutus ontuu. Niinkuin joku valtioviisas jossain sanoi, että maailmassa ongelmana ei ole niinkään hyvien ideoiden puute, niitä on maailma pullollaan, vaan se että ideoiden toteuttajista on pula.

Tosin yksi nykytaiteen juttu on sekin ettei mitään ideaa välttämättä ole, on vain ollut halu tehdä jokin asia tietyllä tavalla ja kaikki "syvälliset merkitykset" ja se mitä "taitelija haluaa sanoa" syntyvät sitten matkan varrella ja usein yllätyksenä taiteilijalla itselleenkin.

Taiteessa kun etsitään uutta, niin silloinhan ei etukäteen voi tietää mitä löytyy...

TNiemi kirjoitti...

Joo-o. Hyvin sanottu!