Usein kuulee väitettävän että nyt on kyseessä uusi ns. rajat ylittävä tai rikkova taideteos. Tämä väite ei oikeastaan pidä paikkaansa, sillä taiteessa ei rajaa voi ylittää, koska silloinhan ollaan sillä alueella, jota ei enää kutsuta taiteeksi.
Pikemminkin on kyse siitä että rajaa siirretään hieman uuteen paikkaan. Ollaan siis yrittämässä "uutta" taiteen kisaennätystä, tavoitteena taiteen alueen uudelleen määrittely ja tuoreet aluevalloitukset.
Ja näin se mitä kutsumme taiteeksi laajenee yhä isommaksi ja vaikeammin hallittavaksi möhkäleeksi. Taidetta alkaa nykyisin olla aika moni asia, ja ehkä joskus tulevaisuudessa melkein mikä tahansa.
Taide liitetään moneen asiaa. Puhetta on meikkitaiteilijoista, puutarhataiteesta, tatuointitaiteesta, tulitaiteilijoista, puistotaiteesta, verkkotaiteesta, sosiaalisesta taiteesta, vesitaiteesta.
Löytyy hiekkataidetta, lumitaidetta, jäätaidetta, kenkätaidetta, kakkutaidetta, sokeritaidetta, kampaamotaidetta, hitsaustaidetta ja sitä rataa...
Ehkä joskus kampauksetkin päätyvät taidemuseoon, elleivät jo jossain ole.
Kommentit
tuntuu että nykymaailmassa mikä ja kuka tahansa on taidetta.
ikuiseen kysymykseen taiteen ja todellisuuden suhteesta on ollut yleensä tapana antaa kaksi patenttivastausta. toisaalta taidetta on pidetty perinteisesti täysin omalakisena, autonomisena alueena - yksityisen ihmisen tajunnallisena tosiasiana - joka on irrallaan todellisuuden kalseuksista.
toisaalta sen on nähty olevan täysin todellisuuden määrättävissä olevaa yhteiskunnallista tajuntaa.
kummassakin näkemyksessä lienee totta toinen puoli, mutta sillä tiedollahan me emme pääse kovin pitkälle.
ongelmana on se, että molemmissa kannoissa lähdetään oudolla tavalla taiteen ja todellisuuden erillisyydestä ja pohditaan sitten tämän dualismin ratkaisua.
mikä olisi kolmas vaihtoehto, vai onko sitä...
minusta on yhä enemmän ruvennut tuntumaan siltä että taiteessa on suureksi osaksi kyse elämäntavasta, siitä että yksilöihminen voi olla vapaa ja voi tehdä sitä mitä huvittaa. Elää elämäänsä "nauttien" luovuudesta, sivussa kaikenlaisesta oravanpyörä touhusta, toteuttaa siis itseään.
...ja sitten tämän päälle rakennetaan taidejärjestelmää, määritelmiä siitä mikä on taidetta. Ja tätä vapaan leikin hiekkalaatikkkoa sitten vahditaan tarkasti.
Ketätahansa ei niin vain päästetä leikkimään. Portinvartioilla piisaa kiirettä, kun vapaus vetää puoleensa.
Vähän samasta asiasta on kai kyse kun uraihmiset muuttavat maalle lampaita pitämään ja yrittävät vaihtaa elämänsä toisennäköiseksi. Halutaan olla "taiteilijoita" ja toteuttaa itseään vapaasti