17.10.2010

Jokeri-hahmolle kenkää tasa-arvon nimissä!

Eilisen lotto arvonnan yhteydessä kerrottiin taas vitsi, joka kuului kategoriaan "kasku jossa ovela vaimo pettää hölmöä miestään". Vitsien maailmassa tämän lajityypin leiskautuksia löytyy vaikka kuinka paljon. Kaava on aina sama: vaimo häärää rakastajansa kanssa ja miehelle asia selviää jonkin naurettavan seikan kautta. Mies paljastuu hyväuskoiseksi narriksi ja saa ansaitemansa naurut.

Jäin miettimään miksi olen kuullut vastaavia elämäni aika vaikka kuinka paljon, mutta en muista yhtään vitsiä jossa nauretaan tyhmälle vaimolle kun mies vedättää häntä petipuuhillaan. Naisille ei yksinkertaisesti saa nauraa näissä asioissa. Asia on jonkin sortin tabu. Mistähän tämä johtuu?

Liippaako liian läheltä tosielämää vai muuttuuko vitsi heti jonkin sortin sovinistiseksi pamfletiksi jos naiselle nauretaan? Vai onko niin että miehet kertovat näitä juttuja lähinnä toisilleen ja myös nauravat itselleen? Millaisia vitsejä naiset sitten kertovat toisilleen vai kertovatko lainkaan?

Käyttävätkö miehet huumoria keinona, jonka avulla arjesta tulee siedettävämpää ja naisilla taas on omat välineensä arjen raskautta vastaan, kuten puhuminen, empatia ja jakaminen? Onko tämä todella näin musta-valkeaa tai mies-naisrooli sidonnaista?

Nykyisin näkee jo naisten tekemiä sketsejä ja ohjelmasarjaa, mutta silti miehen dominoivat huumorin kenttää. Onko niin että miehet ovat lähtäkohtaisesti enemmän narreja kuin naiset, kuten se lauantai illan Jokeri.

Vaikka Jokerin on ilmeisesti tarkoitus keventää lottoarvontaa, niin mielestäni se on hahmona hieman tekohauska. Siksi vaadin, ja myös tasa-arvon nimissä, että Jokeri saa kenkää ja tilalle palkataan Jokeriina tuomaan lisää naisnäkökulmaa huumorin kentälle.

Ei kommentteja: