3.11.2011

Taideriita espoossa

Parhaillaan ollaan päivittämässä "Taiteilijan asema" nimistä tutkimusta, jossa selvitetään mm. ammatissa toimivien taiteilijoiden (Suomen Taiteilijaseuran jäsenistön) tulotaso ja ammatillisen toiminnan edellytykset. Edellinen Taiteenkeskustoimikunnan tutkimus vuodelta 2000 kertoi että suomalaisen ammattitaiteilijan keskimääräinen taidetulo oli tutkimusvuonna vain 3532 euroa, eli 294 euroa kuukaudessa. Brutto.

Taiteensa varassa kituuttelevalla taiteilijalla oli tuolloin todella tukalaa ja tulee olemaan myös jatkossa. Uusi päivitetty tutkimustulos tuskin tuo tähän mitään oleellista muutosta. Tämä tosiasia heijastelee vaikutustaan taiteenkentälle eri yhteyksiin, kuten kovaan kisaan apurahoista tai käytäntöihin ja painotuksiin taiteilijoiden omissa yhdistyksissä.

Paikallisissa taiteilijayhdistyksissä on monenkirjavia jäseniä hyvin erilaisine taustoineen ja lähtökohtineen. On niitä jotka tekevät taidetta päätyönä, puurtavat koko elämän ajan ja niitä joilla taide kulkee mukana opettamisen tai muun sivutyön ohessa. Jotkut siirtyvät taiteilijoiksi vasta varttuneemmalla iällä, tekemään ns. toista uraa. Toisen elämisen turvaa puolison varallisuus, joku elää köyhyysrajalla, joku elää taiteilijaelämäänsä turvanaan päätyöstä hankittu eläke. Tässä en nyt ota mitään kantaa siihen miltä perustalta syntyy ns. "hyvää taidetta" tai siihen kuka on "oikea taiteilija".

Tähän liittyen Espoossa on parhaillaan käynnissä muheva taideriita. Palikat ovat menneet niin sanotusti sekaisin ja koko painin keskiössä on vuosia hyvin toiminut taidelainaamo, jonka tuottoja on haluttu ottaa pois taiteilijoilta ja rahoittaa niillä yhdistyksen muuta toimintaa. Lisäksi eriasteisella yhdistyksen hallituksen sanelupolitiikalla on yritetty tehdä kaikkien taiteesta yhtä hyvin lainattavaa, mikä taas on tehnyt lainaamon pyörittämisestä vaikeaa, koska ihmiset haluavat tarjotusta huolimatta päättää itse sen mitä he koteihinsa kantavat. Kaikkien taiteilijoiden työt eivät yksinkertaisesti liiku yhä hyvin kuin toisten.

Tilanne kärjistyi keväällä niin että tuen osoitukseksi ahdinkoon ajetulle lainaamonhoitajalle joukko taiteilijoita veti teoksensa kokonaan pois lainaamosta, jonka jälkeen lainaamon toiminta romahti. Ja nyt olemme tilanteessa jossa koko Espoon Kuvataiteilijoiden tulevaisuus on vaakalaudalla. Itse olen tilanteessa jossa en todellakaan voi edes harkita teosteni lainaamista yleishyödyllisyyden nimissä ilmaiseksi, kuten joku nimimerkin taakse piiloutuva on ehdottanut.

Mielestäni taiteilijan ammatti on samanlainen ammatti kuin muutkin ammatit, josta kuuluu edes yrittää saada jonkinlaista toimeentuloa. Kärjistäen ja todella karkeasti yleistäen voisi kai sanoa että espoossa on kyse "ammattilaissiiven ja harrastelijaklikin" riidasta. Näin musta-valkoinen tilanne ei tietenkään ole. Ihan kelpo taiteilijoita kaikki tyynni. Suurin osa espoon taiteilijoista seisoo sivussa ja ihmettelee tapahtumia suu auki.

Se mistä tämä riita, tai erimielisyys tai porukan jakautuminen tai mitä nimeä asiasta käytetäänkin, lähti liikkeelle, siitä löytyy kirjoitus tästä linkistä.

Parhaillaan mietin sitä miten suhtaudun Espoon Kuvataiteilijoihin jatkossa. Pysynkö jäsenenä vai eroanko? Samaa miettii moni muukin espoolainen kuvataiteilija. Toivottavasti tässä järki voittaa. Tilanne vaan näyttää aika huonolta.

7 kommenttia:

Kalle Mustonen kirjoitti...

mitä tässä tarkoittaa että yritetään tehdä kaikesta yhtä hyvin lainattavaa?

ja mitä on tällähetkellä provisio seuralle?

Luovuksissa kirjoitti...

Kalle,
oma tartuntapintani EKT:hen on ollut nimenomaan taidelainaamo, muussa touhussa en ole juuri ollut mukana. Se mitä taidelainaamossa on viimevuosina tapahtunut on vetänyt mietteliääksi.

Työpaikkakiusaaminen, siitä on kyse, jos asiasta halutaan puha oikealla nimellä. Minulle tämä ei ole rahakysymys vaan tuen antaminen taidelainaamonhoitajalle, jota on simputettu kaikenmaailman ohjeilla, uudelleen ripustuksilla, otettu puhutteluun, varoiteltu, uhattu potkulla, itketetty ties millä asialla... tässä nykyisellä hallituksella on minun mielestäni karannut mopo käsistä. Huono tilanne on jatkunut jo useamman vuoden.

Prosenteista sanon näin julkisesti vain sen että ne ovat olleet taiteilijalle aina maltilliset ja ovat nytkin.

pikkuliisu kirjoitti...

Olisihan se mukavaa, jos toiminta taidelainaamossa olisi mahdollisimman reilua ja läpinäkyvää, lasinkirkasta.

Mutta aina joku työ joutuu olemaan nurkassa, tai alimmaisena kasan alla. Tavallisesti lainaamosisa ei suuria tiloja ole.

Mutta se, että lainaamon hoitajaa kiusataan, on kyllä vaikea käsittää. Ottakoon pois työnsä se, joka katsoo ettei hänen töitään tarpeeksi kunnioiteta.

Ja toivoisi, että porukan pahin kiusaaja pääsisi hoitamaan homman, ja sitten kaikki muut kiusaisivat häntä. Eiköhän asiat siitä valkenisi.

Muuten olen sitä mieltä, että lainaamonhoitaja on täystyöllistetty. Ei ole herkkua hänen työnsä, luulisin.

Mutta jos työt olisivat (niin kuin varmasti ovatkin) nähtävinä myös netissä, niin siellä ne kaikkine tarvittavine tietoineen olisivat melkolailla tasa-arvoisesti esillä. Ja siellä niitä voisi rauhassa katsella (ja kauhistella tai ihailla).

Luovuksissa kirjoitti...

pikkuliisu,

tilanne espoossa on huono, näin täytyy hieman surullisena todeta. Täytyy toivoa että tämä tästä vielä jotenkin oikenee...

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaapa kiinnittää huomiota siihen että tämän blogin kirjoittaja on kilpailevan taiteilijaseuran hallituksen jäsen. Seura toimii agressiivisesti Espoon Kuvataiteilijat ry:tä vastaan saadakseen omakseen EKTn nauttimat toiminta-avustukset. Eikö olekin jännittävää että hän pitää tämän tideon kovasti piilossa kirjoitellessaan. Asiat kontekstiinsa!

Anonyymi kirjoitti...

Väärä tieto!! En ole, enkä ole ollut Killan hallituksessa. Olen tavallinen rivijäsen sekä EKT:ssä ja Killassa, enkä pidä mitään piilossa tässä asiassa. Puhun asioista suoraan vain ja ainoastaan omalla nimelläni, en nimimerkkien takaa...

t. Pekka Hannula

Luovuksissa kirjoitti...

Lukijoille tiedoksi että olen tänään eronnut Espoon Kuvataiteilijat ry:stä.