21.9.2007

Kapulakieltä

Luin uusimman Arsis lehden 2/2007 jossa oli artikkeleita kulttuurin tuottamisesta. Alkuun oli mielenkiintoista lukea asioista muun kuin oman taiteen alan näkökulmasta. Mutta sitten lehden lähestyessä loppuaan mieleen hiipi pieni huoli siitä, että mahtaako tämä lukukokemus antaa lainkaan näköaloja itseni kaltaiselle peruskuvataiteilijalle?

Lehteä lukiessa tuli väkisinkin mieleen se että tulevaisuus on varmasti helpompi ulospäinsuuntautuneille, sosiaalisesti aktiivisille ja kaikille niille joiden taide taipuu notkeasti erilaisten tapahtumien jatkeeksi.

Kuvataide jäi lehdessä hieman taka-alalle. Ehkei ala ole niin kiinnostava tuottamisen näkökulmasta, onhan yhteisnäyttelyitä ja kesänäyttelyitä "tuotettu" ennenkin, tosin aiemmin näyttelyt vain "järjestettiin".

Vaikka tuottaminen kuulostaa hyvin rahakkaalta toiminnalta, niin en usko että kuvataiteilijalle on käytännön merkitystä sillä onko näyttely tai tapahtuma "kulttuurituotettu" tai järjestetty. Yhtä ja samaa kaikki, taiteilija maksaa kulunsa kuten ennenkin.

Luin kuitenkin lehden loppuun. Sivulla 38 mainostetaan tulevia Taiteen Keskustoimikunnan julkaisuja, mm. "Valtion taiteilijatuki taiteilijan määritelmänä".

Takerrun lauseeseen: "Kysymykseen etsitään vastausta tarkastelemalla muun muassa taiteilijatuen taloudellista merkitystä tukipolitiikan kohteille ja tuen potentiaalista symboolista määtitysvaltaa sekä tukipolitiikan toimeenpanokeinojen, päätöksentekojärjestelmän hallinnollisten rakenteiden roolia määrittelyvallan ehtojen ja ulottuvuuksien kannalta."

Byrokratiakoneisto on jälleen taiteilijan tukena... hieno homma.

Ei kommentteja: