10.11.2007

Arvo pitää ansaita, säälin saa lahjaksi

Suomen Kuvalehdessä 45/2007 julkaistiin selvitys siitä miten eri ammatteja arvostetaan. Tutkimuksen mukaan suomalaiset arvostavat erilaisia lääkäri ja hoitoalojen ammatteja. Muilta aloilta vain palomies mahtuu kärki kymmenikköön. Kirurgi, palomies, lääkäri, erikoislääkäri, ylilääkäri, sairaanhoitaja, silmälääkäri, kätilö, terveyskeskuslääkäri, vanhustenhoitaja, lentokapteeni, neurologi, eläinlääkäri, palopäällikkö jne.

Listalta löytyy myös taiteilija-ammatteja, joista eniten arvostettu - kirjailija - pitää sijaa 163. Seuraavana tulee elokuvaohjaaja numerolla 200 ja sitten säveltäjä 209. Valokuvaaja löytyy sijoituksella 237, muusikko 255, kuvanveistäjä 276 ja viimein kuvataiteilija jonka sijoitus on 309 juuri ennen tarjoilijaa.

Pientä lohtua taiteilijoille tuo se tosiseikka että kriitikko löytyy vasta sijalta numero 361. Listattuna on arvostukset kaikkiaan 381 ammatille ja joukon viimeisinä tulevat mannekiini, TV-lupien tarkastaja, puhelinmyyjä ja ovelta ovelle-myyjä.

Tutkimusta lukiessa nousi mieleen parin vuoden takainen selvitys, jossa listattiin nuorten abiturienttien urahaaveita ja mahdollisia toiveammatteja. Tässä tutkimuksessa nuorten urasuunnitelmien kärkisijoille (perinteisten lääkäri ja insinööri ajatusten rinnalle) oli noussut haave "jostain luovasta alasta ja käsillätekemisestä".

Luovuuden suhteen todelliset arvostukset ja urahaaveet eivät oikein kohtaa, ellei sitten toteuta "käsillä tekemistä" kirvesmiehenä, jonka sijoitus on 43, mutta tästä tuskin oli kyse.

Jos taiteilija haluaa kohentaa reippaasti arvostussijoitustaan, niin hänen kannattaa jalostaa taiteilija-toiminnastaan yrittäjyyttä. Suomalaiset nimittäin arvostavat yrittäjän sijalle 29 työterveyshoitajan, oikeusasiamiehen ja poliisipäällikön edelle. Yrittäminen ei ole helppoa. Se on kovaa työtä ja asioiden eteen joutuu näkemään paljon vaivaa, mutta lajin vaatimaa sitkeyttä arvostetaan. Kuvataiteilijan erottaa yrittäjästä vain 280 askelman rankka urakka.

Ei kommentteja: