7.2.2008

Kulttuurisetelillä taidetta lainaamaan

Aamulla uutisoitiin kulttuurisetelistä, jonka käyttöönottoa valmistellaan opetusministeriössä. Kaikinpuolin hyvältä kuulostava hanke. Kannatan lämpimästi.

Seteli kelpaa esim. maksuksi konsertteihin ja sirkukseen ja moniin muihin kulttuurialan rientoihin. Toivottavasti sen käyttö ulotetaan myös taidelainaamoihin, niin että kulttuuriseteleitä voisi käyttää teosten lainausmaksuissa tai osamaksuna teosten hankinnassa myös galleriasta ostettaessa. Tämä osaltaan helpottaisi kuvataiteilijoiden ahdinkoa aidosti ja toisin kuin museoiden sisäänpääsymaksut.

Muutenkin taidelainaamoissa on ideaa. Koko maan kattavana kirjastojen yhteydessä toimivana järjestelmänä lainaamotoiminta voisi todella auttaa taiteilijakuntaa parempaan toimeentuloon. On todella ihme ettei asiasta saada edes kunnon keskustelua aikaiseksi.

Eivät taidelainaamot koko toimeentulo-ongelmaa ratkaise, mutta aivan varmasti järjestelmä toisi selvää parannusta ainakin osalle taiteilijakuntaa.

1 kommentti:

kaarina kirjoitti...

Pakko kommentoida. Toi ajatus kirjastojen yhteydessä olevasta taidelainaamosta on just sitä mitä ajattelin itsekin. Aivan huvitti kun luin sen sun jutusta.

Voisi myös kehitellä yhteistä taideteosten varasto/näyttely/lainaus/myyntitilaa sillä nyt monen taiteilijan työt pölyttyvät kalliiden näyttelyiden välissä pitkin työhuoneen nurkkia. Tässä voisivat tulla kunnanisät ja -äidit apuun ja auttaa tilojen ja valvonnan järjestämisessä. Sehän olisi hieno kunnan/kaupungin kuvataidekulttuurin "näyteikkuna" ja aina olisi vaihtuva taidenäyttely kun toiset työt olisivat menossa eri näyttelyissä muualla ja uusia töitä tulisi tilalle.

Voisihan tämä systeemi jollainlailla toimia vaikka kunna omissa virastojen tiloissa...

No, tämä ei ehkä ole ihan valmiikksi ajateltu juttu mutta kuka kieltää kehittelemästä.