27.6.2008

Köyhän miehen kahvinkeitin
Kuvassa on vanha uskollinen ja käytössä lohkeillut kahvinkeittimeni vuosimallia 1982, joka katosi äskettäin hieman epäselvissä olosuhteissa. Vahva epäilyni on että vaimoni on heittänyt sen salaa pois...

Vielä muutama vuosi sitten join kahvia päivän mittaan monta mukillista. Aloitin kahvittelut heti aamusta ja keittelin tauoilla, lounaalla, valipalaa ottaessa ja aina kun janotti. Muki oli aina työpöydän kulmalla ja niinpä kahvia tuli siemailtua päivässä litra puolitoista.


Tämä tekee reilut 400 litraa vuodessa. Ja jos asiaa ajattelee 25 vuotisen kahvin suurkulutus historiani kautta, niin kvarttaalivuosisadassa se tekee 10000 litraa. Ja selväähän on ettei kenenkään vatsa kestä tällaista nautiskelua.

Joten lopetin päivittäiset kahvittelut ja siirryin satunnaisiin silloin tällöin otettuihin kupposiin. Mutta nestettä pitää ihmisen saada ja jokin pahe olla. Niinpä otin tavaksi juoda päivittäisen ns. iltakaljan.

Nyt olen kuitenkin havahtunut salaperäiseen 10 kilon painon nousuun. Ihmettelin miksi paino nousee vaikka ruoka on sitä samaa terveellistä ja liikunta yhtä tehotonta kuin ennenkin.

Mysteeri avautuu pienen "oluen kalorit"- laskutoimituksen kautta: Juon iltaisin aina yhden ison puolen litran tölkin, jossa kaloreita on 170. Vuodessa se on 182,5 litraa, mikä vastaa 8,6 litraa absoluuttista alkoholia ja 62050 kaloria, joka taas vastaa vajaata 8 kiloa läskiä, näin Ojalan laskuopilla.

Aika läjä läskiä ja noin vain puoli huomaamattomasti. Ja samalla myös aika huomaamaton hivuttautuminen suomalaisten alkoholin keskikulutuksen lähelle, joka vuonna 2007 oli 10,5 litraa absoluuttista 100%:sta alkoholia.

Nyt muutan taas nesteytystä ja koetan ottaa käyttöön isoisän "kohtuudella kaikkea"-ohjeen. Eli käytännössä lisää lenkkiä koiran kanssa ja olutta vain joka toinen ilta ja sekin pienissä 0.33 litran tölkeissä ja joka toisena iltana iso pitkä jäävesi huurteinen.
Ei tässä kai nyt muukaan auta, kun en voi kalorittomaan kahviin enää palata ja teen juonti on minulle liian mautonta ja tylsää. Jos muutos parempaan ei ala kohtuu ajassa näkymään, siis vaa'alla, niin sitten pitää varmaan opetella tupakoimaan.

Terveyden kannalta katsottuna kaikki isokokoiset pakkaukset pitäisi lailla kieltää kuten isot makeispussit, jättilimut ja oluen pintti eli 5,7 dl:n tölkki.

Ei kommentteja: