17.8.2008

Arktikum


Yksi turhan vähälle huomiolle jäänyt suomalainen museo on Rovaniemen Arktikum. Taannoinen visiittini siellä oli positiivinen yllätys.

Jo museon sisääntulo on tyylikäs ja sisällä hieno valokäytävä jakaa museon kahteen osaan. Käytävästä avautuvat ovet oikella olevaan Lapin maakuntamuseoon, jossa esitellään Lappilaista luontoa ja elämänmenoa mukavan monipuolisesti. Tarjolla on eläiten ääniä, Rovaniemen sodanaikaista hävitystä, 60-luvun bensa-aseman baari ja vaikkapa torivalokuvaajan elämätyö ym. mielenkiintoista. Ja kaikki hyvin harkiten esille laitettuna.

Käytävän vasemmalta puolella on Arktinen keskus, jossa on tarjolla pohjoista todellisuutta ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Runsas kattaus kaikenlaista napapiirin yläpuolista asiaa maailmanlaajuisesti. On jäähuonetta, ennen ja nyt kuvaa, täytetty jääkarhu ja revontulinäytöksiä ym.

Alimmat kuvat ovat Arktisesta keskuksesta. Kokonaisuudessaan Arktikum on tutustumisen arvoinen. Samassa yhteydessä toimii myös pohjoisiin alueisiin erikoistunut kirjasto, joka näkyy ylimmäisessä kuvassa sisäänkäynnistä oikealla. Vasemmalla on kahvila, ravintola.

Ja jos puukot kiinnostaa, niin aivan Arktikumin lähellä on Martiinin vanha puukkotehdas, jossa on mitä runsain valikoima alan tuotteita. Tosin huomattavasti halvempi paikka puukon ostoon Rovaniemeltä on Lelu Tapuli (Tapsan Tapuli) niminen liike Sampokeskuksessa.

Ei kommentteja: