8.12.2008

Eadweard Muybridgen liikesarjat taiteilijan apuna

Tässä pari kirjaa, joista on hyötyä jokaiselle joka haluaa hahmotella ihmisvartoa paperille epätavallisiin asentoihin ja kuvakulmiin. Englantilaisen valokuvaajan Eadweard Muybridgen (1830-1904) kuvasarjat vartalon liikkeestä ovat tarjonneet minulle silloin tällöin oivallista apua grafiikan aiheita miettiessäni. Niiden tutkiminen, yhdessä croquis piirrosten kanssa, auttaa hyvin ymmärtämään miten lihaksisto rakennetaan silloin kun hahmo täytyy laittaa johonkin tiettyyn asentoon.

Yleensä toimin hahmottelussa seuraavasti. Ensin piirrän asian puhtaasti päästäni. Sitten plärään croquispiirroksia ja mietin yhdessä Muybridgen kanssa voisiko hahmoja vielä tarkentaa ja rakentaa jotenkin paremmin.

Mielestäni parhaat Eadweard Muybridgen kirjat ovat jo vuonna 1955 ja 1957 ensipainoksin julkaistut ja yhä myynnissä olevat: The Human Figure in Motion ja Animals in Motion (Dover Publications). Tekemällä Muybridge-kuvahaun saa asiasta myös aika hyvän käsityksen, mutta kattavammin kuvaa löytyy kirjoista.

Suosittelen jokaisen figuurista kiinnostuneen taiteilijan "työkalupakkiin". Omat kirjani tilasin 20-vuotta sitten suoraan kustantajalta, kun niitä ei ollut suomessa myynnissä. Ehkä tilanne on toinen tänään.

Ei kommentteja: