15.12.2008

Kun muutama sana kannattelee elämää

Joskus yli kolmekymmentä vuotta sitten kun olin teini, niin lähes "kaikki" aikani kului valokuvauksen ja judon parissa.

Judossa oli kyse kilpajudosta, jossa ei pärjää pelkällä tekniikalla ja tatamin pöllyyttelyllä, vaan lisäksi piti hankkia raakaa voimaa. Niinpä meillä oli muutamia paikkoja, joissa luuhasimme tekemässä erilaisia voimaharjoitteita. Töölön kisahalli oli tuolloin avattu ja Ruskeasuon hallissa oli myös hieno sali, oikea painonnostajien harjoitussali, jossa satunnaisesti piipahtelimme.

Ja kerran juuri tuolla painonnostoseura Herakleen salilla olessamme kiinnitin huomioni vanhaan mieheen. Hänellä oli ikää ehkä 70, harmaan-valkonen tukka ja vartalo jänteikkään sitkeä kuin ylirääkätyllä ajokoiralla.

Yläosa paljaana mies käyskenteli edestakaisin salin lattiaa jalassaan voimistelioiden vartalon myötäiset housut. Salin takaosassa oli leuanvetotanko, jossa mies kävi tempomassa aina muutaman leuan kerrallaan ja jatkoi sitten kävelyään käsiään ravistellen.

Hän varmaan huomasi kuinka me, voimaimme tunnossa olevat pojan klopit, hieman hymyssä suin tarkkailimme häntä ja hänen vaatimattoman oloista harjoitteluaan. Yllättäen mies pysähtyi kohdallemme ja jostain syystä hän valitsi minut, katsoi syvälle silmiini ja sanoi: "Ikinä ei saa luovuttaa, koskaan ei saa antaa periksi, ei koskaan, ei ikinä!" Ja sitten hän vain jatkaa matkaansa ja ähellys jatkui salilla kuin ei mitään olisi tapahtunut.

Mutta joitain kuitenkin tapahtui, sillä noista sanoista on tullut vuosien saatossa juuri ne sanat, jotka ovat kannatelleet minua elämässä. Taiteilija uralla on aina välillä ollut vaikeita aikoja ja olen vakavasti harkinnut pyyhkeen heittämistä kehään. Mutta juuri silloin on tuo vanha sitkistelijä tullut avukseni ja hänen sanansa ovat antaneet voimaa ja asennetta punnertaa vastatuulessa eteenpäin.

Näinä aikoina, kun povataan vaikeuksia talouteen, on ilmeisen selvää että osalle meistä (ja varsinkin taiteilijoille) on tulossa vaikeat ajat. Siksi haluan välittää eteenpäin tämän ajatuksen. Älä luovuta. Taistele! Ikinä ei saa antaa periksi. Sinulla on koko elämä aikaa tavoitella unelmaasi.

(Kuvassa "The Battle", etsaus vuodelta 2005)

4 kommenttia:

olematon kirjoitti...

Vaikuttava tarina.

Melkein näin tuon vanhan miehen tuijottamassa itseäni...

joukko sanoja kantoi hänen katseensa tänne asti

Luovuksissa kirjoitti...

Kiitän...

heliku kirjoitti...

Kiitos. Asennetta tarvitaan.

Luovuksissa kirjoitti...

Kiitos itsellesi kommentista heliku...