Siirry pääsisältöön

Lakkautetaan totuus

Keskusteluissa ja mediassa vilahtaa usein sana totuus. Mikä on totuus siitä ja siitä, mikä on totuus kouluampujasta, avoin totuus julkkisparin suhteesta, totuus talouskriisistä, eläkeiän nostamisesta jne. Totuudesta on tullut jokin kummallinen pakkomielle, jota yritetään kaivaa vähän joka asiasta.

Taiteessakin puhutaan toisinaan totuudesta. Joku väittää jopa taiteen olevan itsensä totuus. Totuus tai sen etsintä ehkä kuulostavat hienolta mutta kyseessä ovat kuitenkin taiteilijan omat näkökulmat, mielipiteet ja tulkinnnat.

Ja tästä on kyse myös kaikissa ns. totuuksissa. Ei ole olemassa mitään absoluuttista totuutta inhimillisiin asioihin, vaan on vain kirjava joukko mielipiteitä.

Vaikka kyseessä olisi jokin yksinkertainen asia kuten, kivi, joka voidaan punnita, jauhaa atomeiksi ja analysoida aineosat puhki, niin silti kun minä katson kiveä, niin minulle se merkitsee jotain erilaista kuin sinulle. Jollekin kivi herättää lämpöisiä koristeellisia ajatuksia, kivi kun on niin mukava rakennusaine. Toiselle kiveen liittyy lapsuuden kivikatu, jolla seistiin kun isä riehui kännissä kotona.

Toiselle harmaus on väri, toiselle tylsä mitättömyys. Yksi pitää koiraa kivana kaverina, toinen kirppukasana, kolmas liharuokana, neljäs koe-eläimenä, viides luotettavana talon vahtina, kuudes arvaamattomana puoli-petona, seitsämäs mustina, kahdeksas rotujalosteena, yhdeksäs saastaisena eläimenä jne.

Totuuden kaivelu johtaa lopulta aina riitaan ja sotaan, varsinkin silloin kun on kyse tärkeistä asioista tai elämänkatsomuksen perusteista. Kun minun totuuteni elämästä on tämä ja sinun tuo, niin me olemme eriuskoisia, ellen saa "käännytettyä" sinua oman totuuteni kannalle, samaan "puolueeseen". Parisuhteen riidoissakin on yleensä kyse juuri tästä. Kahden kovapäisen omien-totuuksien taistelusta.

Sana totuus pitäisi kokonaan lakkauttaa ja ryhtyä puhumaan mielipiteistä tai "tämän hetkisistä ajatuksistani jostain asiasta". Mielipiteet voivat sitten olla perusteltuja, hyviä tai huonoja, mutta ne ovat jokatapauksessa armollisempia lähimmäisiä ja "vääräuskoisia" kohtaan kuin kiveen hakatut jäykät totuudet.

Myös kristinuskossa mennään usein metsään juuri tässä. Kun Jeesus sanoo olevansa totuus, niin helposti luulemme että kunnon kristityn pitää kaivaa totuutta joka asiasta aina "salatuimpaan asti", vaikka näin lähinnä valmistetaan ruutia teologisia sotia varten.

Käsittääkseni Jeesuksen totuus on nimenomaan rakkaus, eikä oikeassa oleminen. Totuuden kaivelu ei ole se kaita tie, vaan rakkaus, ja tämä löytyy luontevammin mielipiteiden, ajatusten vaihdon, lähimmäisen kuuntelemisen ja armahtamisen suunnasta.

Jos lähtökohta on, että Jumala on koko äärettömän maailmankaikkeuden luoja, niin kuinka universumin syrjäkylän pieniaivoinen rajallinen ihminen voisi häntä todella käsittää? Jumalan totuus tai ajatukset ovat ihmiselle jotain aivan liian suurta, jotain mikä menee täysin yli tajunnan. Ehdoton fundamentalismi on mielestäni pahinta Jumalan pilkkaa mitä maan päältä löytyy.

Inhimillinen totuus on aina mitä suurimmassa määrin vallan väline, oli sitten kyse politiikasta, uskonnoista, taiteesta tai parisuhteesta. Kun totuus on selvillä tai saatu sovittua, niin silloin tie avautuu valtaa pitävän totuuden kannattajille ja asiat etenevät. Näin se vain menee.

Tämä kirjoitus ei ole totuus, vaan mielipide.

Kommentit

Loistava kirjoitus, totta joka sana! (... ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Petas-Baari

Tässä pari kuvaa viimevuoden lokakuulta vanhasta Petas-Baarista, joka sijaitsi Viherlaakson Länsirajalla Turuntien ja Lippajärventien risteyksen tuntumassa. Paikka jää juuri ja juuri Kauniaisten puolelle. Nyt rakennus on purettu ja tilalle on kohoamassa "Kukkalaakso" niminen kerrostalo asuinalue. Rakennuksessa toimi vuosikymmeniä legendaarinen Petas-Baari ja kauppa. Rakennus valmistui ennen sotia 1938. Baari oli omana aikanaan varsin suosittu ohikulkijoiden kohtaus- ja taksimiesten taukopaikka. 1970-80 luvulla kaupan rakennukseen tuli U.Suomalaisen TV korjaamo ja myymälä. Toiminta hyytyi 90-luvun alun laman myötä. 1997 Petas-Baari toimi mm. Trabant Express sketsisarjan kulissina. Tässä Youtuben pätkä Jasso Laamasen pajatson peluusta. Itsekin olen joskus vuosikymmeniä sitten käynyt baarissa pajatsoa kokeilemassa ja syömässä kuivan juustosämpylän. Kaupparakennuksen päädyssä oli iso käsinmaalattu Hellaksen Figarol-mainos, jossa ajan havina on vahvasti läsnä. Jos muistat

What is Expandism?

Longer version of this article is at my  homepage . Expansion in Art-making and Expansion-motivated art Introduction This article is a compact study of expansion in the context of making a piece of art. I believe that expansion is one aspect of all kinds of making of art. It has been neglected topic, even unseen, but the phenomenon is real and it is connected to art making, for it is impossible to make a piece of art without its expansion to some space. A work of art is always located in some space – on paper or canvas, in real or imaginary place, in this world or in digital one – and a work of art must first enter that space, it must do expansion there to take control of it. And it is the artist's task to make this happen.  By definition expansion means the increase of something in size , number , or importance . It relates to artworks in two ways, first, to the actual size of an artwork, and second, to the making process of an artwork. In some cases these expansions are overla

Inhorealismia

Länsimaisessa oikeusvaltiossa ei kuulema ole sensuuria. Asia ei pidä paikkaansa. Sensuurin ymmärtää hyvin käsitteen inhorealismi yhteydessä. Realismi tarkoitaa todenmukaisuutta (ransk. réalisme) ja inhorealismi sitä kun todellisuus esitetään kaikkein raadollisimmillaan, asioiden inhoittavia piirteitä tarkastellen. Asia on arkipäivää esimerkiksi uutistoimituksissa, joissa joudutaan jatkuvasti miettimään onko jonkin kuva-aineiston (katastrofin uhrit, sodan kauhut, kirurginen leikkaus jne.) näyttäminen julkisesti sopivaa vai ei. Toisin sanoen kuvamateriaalia joudutaan sensuroimaan, niin että esitetty aineisto on linjassa vallitsevien moraalikäsitysten kanssa. Ja myös niin ettei ketään tarkoituksella järkytetä. Inhorealismi liittyy myös taidekentällä säännöllisesti syntyvään kohuun, kun joku taiteilija kyseenalaistaa tätä rajaa, esittelemällä teoksissaan asioita joita emme ole tottuneet näkemään "hyviä lehtimiestapoja" kunnioittavassa yhteikunnassamme. Ihmiset haluavat syödä