9.5.2009

Graffiti pakkopullaa

Nämä graffitit menevät jo hieman ITE-taiteen puolelle, sillä ne on maalattu omalla tontilla sijaitsevan ulkorakennuksen seinään tai sitten kuvat on tilattu joltain graffitin tekijältä. ITE-taiteessa on usein kyse oman elinpiirin rakentamisesta kokonaistaideteokseksi, kun taas graffiteiden ytimestä löytyy anarkiaa ja maailman haltuunottoa, reviirin merkkaamista omien kuvien avulla.

Oheisessa manga-henkisessä työssä kiteytyy kuitenkin hyvin graffitien keskeinen ongelma, josta ei pahemmin kuule puhuttavan. Nimittäin se että jokainen graffiti on aina myös "mielipide" tai "puheenvuoro" jostain asiasta. Ja vaikka suomessa sanavapaus onkin, niin sen ei pitäisi tarkoittaa sitä, että muiden on pakko kuunnella näitä mielipiteitä.

Kun graffiti "julistaa mangaa", niin ohikulkioiden on kestettävä visuaalista pakkosyöttöä päivästä toiseen halusi sitä sitten "kuunnella" tai ei. Valinnanvapautta ei ole, jos reitti kulkee tästä ohi.

Tässä on selkeää sukulaisuutta tienvarsimainoksiin, joiden kanssa on vähän samanlainen tilanne. Joskin mainosten tuputus sentään vaihtuu suht säännöllisesti.


Näin ajateltuna graffitit ovat visuaalista "terroria" ja omien aatteiden väkisin tyrkyttämistä. Kaikki eivät pidä jokapäiväisestä pakko-mangasta tai muusta vastaavasta söpöilystä, ei vaikka se olisi tehty kuinka hyvin tahansa.

Paikka löytyy Viherlaakson länsirajoilta ns. Petas-Baarin läheltä. Samalta suunnalta löytyy myös toinen "puheenvuoro ", jonka laitan kategoriaan "pysäkkisotkut".

Ei kommentteja: