9.5.2009

Träskändan puisto


Pääkaupunseudun hienoin puisto löytyy - yllätys, yllätys - Espoosta. Jos kaipaa upeaa eväsretkikohdetta niin silloin kannattaa piipahtaa Träskändan kartanon puistossa Lippajärven pohjoispuolella.

Kyseessä on puisto, jonka kartanon tunnetuin omistaja Aurora Karamzin (1808-1902) muokkasi 1800-luvun lopulla ns. englantilaistyyppiseksi. Karamzin oli aikansa voimanainen ja hyväntekijä, muun muassa Helsingin Diakonissalaitoksen perustaja.

Kuvassa olevan kartanon päärakennus on vuodelta 1920-21 ja se edustaa ruotsalaista klassismia. Vanha rakennus tuhoitui tulipalossa 1888. Alunperin kartano perustettiin 1700-luvulla ja ensimmäset omistaja olivat Viaporin upseereita ja virkamiehiä.

Puisto on jäänyt aika vähälle huomiolle. Edes lähiseutujen asukkaat eivät siellä liiemmin oleile. On sanottu että Espoo on puistokaupunki, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Täällä ei puistoja huomaa kun jokapaikkaan pitää kiitää ohi omalla autolla.

Espoo on puisto-auto-kaupunki. Pysäköintipaikkoja löytyy kartanon takaa koukaten Aurora-kodin parkkialueelta. Varsinaista puistovieraiden parkkialuetta ei ole.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kävimme tänään perheeni kanssa puistossa ja hurmaannuimme. Olen käynyt Espoon kaupunginmuseossa kyllä Aurora Karamzinin näyttelyssä, asumme Niipperissä joten puiston historiasta oli jotain tietoa. Päärakennus oli hieno myös, rapistumassa vain. Hieno paikka eväsretkelle. Onneksi oli mukana croisantit ja kahvimukit.

Luovuksissa kirjoitti...

Paikka on hyvä kohde eväsretkelle. Oikeastaan on pieni ihme ettei siellä ole väkeä kuin harvakseltaan...