14.5.2011

Piirrosjumppaa Oulun Taidemuseolla


Istun parhaillaan junassa paluumatkalla Oulusta Helsinkiin. Kävin Taidemuseolla pitämässä expandismiin liittyvän teemapäivän piirrosjumpan tiimoilta.

Museon projektihuone oli varattu tarkoitusta varten. Halukkaita osallistujia oli enemmän kuin kyseiseen tilaan oli mahdollista ottaa.

Aiheena oli siis piirtämisen keinoin toteutettava aivojumppa, joka on mahdollista toteuttaa mahdollisimman yksinkertaisin välinein ja niin että kaikki harjoitteet on mietitty niin että aivan tavallinen taiteesta tietämätön ja ns. "huonolla piirtämistaidolla" varustettu henkilö voi osallistua jumppaan siinä missä "paremmatkin" piirtäjät.

Alkuun kerroin jumpan-taustalta löytyvästä expandismista, eli ajatuksesta jossa taidetta lähestytään henkisenä harjoituksena ja tähän liittyvästä meditatiivisesta piirtämisestä, joka ajatuksena syntyi ennen aivojumppa-ideaa.

Tämän jälkeen jumpan eri vaiheet ja harjoitteet käytiin läpi yhdessä. Tila oli järjestetty niin että kaikki osallistujat näkivät valkokankaalta hyvin sen mitä minä ja muut jumppa-ohjaanina toimineet henkilöt dokumenttikameran avulla piirsimme.

Aivojumppa vedettiin läpi päivän aikana useita kertoja ja ajatuksia eri harjoitteista vaihdettiin matkan varrella vähän joka käänteessä. Tavoitteena oli yhdessä rakentaa toimiva piirrosjumppa jota jokainen voi soveltaa omissa yhteyksissään haluamallaan tavalla. Tärkeää oli saada asiat toimimaan hyvin käytännössä.

Jumppa ohje löytyy jo nyt Facebook-ryhmän sivulta, jossa sitä on tarkoitus kehitellä lisää avoimen lähdekodin tapaan tai muuten jakamalla asiasta kokemuksia ja ideoita. Päivitän kuitenkin lähipäivinä jumppaa lisää ja otan mukaan joitain tämäpäiväisen aivoriihen antia. Laitan jumpan myös kotisivuilleni jotta myös ne jotka eivät Facebookissa ole pääsevät asiaan käsiksi.

Oheinen kuva meditatiivisesta kollaasista, joka myös kumpuaa expandismi-ajatuksesta.

Ei kommentteja: