(Tekstissä olleet varastaa sanat on korvattu 7.12 sanoilla kaapata, omia ja omia itselleen. Näin jotta asia ei lähde turhille harhapoluille. Tekstin sisältö, asia pysyy silti samana.)
Saako vakiintuneen ja vuosia toimineen blogin nimen omia itselleen? Tämä on kysymys jonka luulisi kiinnostavan jokaista bloggaajaa. Tämä Luovuksissa-blogi on toiminut netissä taideasioita kommentoiden vuodesta 2007. Tätä taideblogia on esimerkiksi kommentoitu ja siteerattu useamman kerran Taide-lehdessä ja muutenkin sen kirjoituksista on välillä käyty kiivasta keskustelua Facebookissa. Lisäksi on lienee fakta, että aktiivisena kuvataiteilijana olen myös jonkinlainen julkisuuden henkilö, kuten on jokainen näyttelyitä pitävä ammattitaiteilja, joiden tekemisiä jollain tasolla lehdissä tai mediassa huomioidaan. Ja tätä blogia voi varmaan pitää eräänlaisena osasena tuosta julkisuuskuvasta tai ainakin taiteilija minästä.
Lisäksi luovuksissa sana on taiteentekemiseen, hyvään työvireeseen liittyvä sana jonka olen itse keksinyt ja lanseerannut sen blogin nimeksi. Sana luovuksissa kuvaa taiteilijalle tai luovaa työtä tekevälle henkilölle tuttua tilannetta kun mielenkiintoinen työtehtävä vie mennessään, ajantaju katoaa ja muut elämään ja arkeen liittyvät asiat työntyvät jonnekin taka-alalle. Tilanne on saman kaltainen kun juopolla, jolle tärkeintä on se että saa olla juovuksissa. Nyt vain alkoholin sijaa saadaan maistaa luovuutta, hörpätä flow-virrasta ja tämä ihana luovuuden tila, luovuksissa olo nousee elämän keskiöön. Itse olen joskus kokenut että liiallinen luovuksissa häärääminen voi tuota arjen asioiden hoitoon hienoisia vaikeuksia. Velvoitteita jää helposti rästiin kuten tavanomaisilla juopoilla. Oheinen grafiikan vedos 'Kotiinpaluu' vuodelta 1998 liittyy asiaan. Onneksi minulla on ollut kumppanina tuo kuvan kaltainen prinsessa (vaimoni), joka on osannut vähän ohjailla tilannetta arjen kannalta oikeaan suuntaan. Joskaan ihan helppoa ei hänellä ole aina ollut kun mies on kokoajan luovuksissa. Sana on siis syntynyt tämän vuorovaikutuksen tuloksena.
Kun itse aikanaan selvitin sanan käyttöä netissä, sitä ei yksinkertaisesti ollut olemassa. Nyt jos sanaa hakee, niin varmuudella tulee tietoon että sen niminen blogi on jo olemassa. Nyt blogini nimi on kaapattu ja rekisteröity .com-domainiksi, ja tämän omimisen on suorittanut Turun yliopiston luovan kirjoittamisen kannatusyhdistys.
Eli, arvoisat bloggaajat, toimitaanko tässä hyvien tapojen mukaan tai muuten oikein ja mitä yksittäinen bloggaaja voi tehdä tällaisessa tapauksessa? Voiko netissä omia kaiken mitä huvittaa? Yksittäistä sanaa, tai uudissanaa, tuskin kukaan voi omistaa, mutta blogin nimenä sana liittyy julkisuuskuvaan, työhön ja toimeentuloon ja on osa taiteilijakuvaa ja identiteettiä, jota ei kai saisi ihan noin vain sabotoida.
Kommentit
Minulla on täysin mielikuvitukseton blogin nimi, mutta silti nettiin ilmestyi erään kaupallisen toimijan sivustolle sen täyskaima. Googlettamalla tältä olisi vältytty, muuten. Laitoin sähköpostia ko. taholle, ja asia korjaantui pikaisesti pahoitteluiden kera.
Mielenkiintoista olisi myös tietää mikä on yleinen käytäntö tallaisissa tapauksissa ja onko bloggaajalla mitään suojaa tällaisen varalle?
Oman blogini nimi on "varastettu" Ernst Billgreniltä mistä hän on tietoinen, ja blogin sisältö on täysin copyleft, eli saa lainata, muokata ja jatkokehittää miten lystää vaikka ilman lähdeviitteitäkin. Koen sen positiiviseksi asiaksi jos jokin tekstini, lauseeni, tai keksimäni sana tai idea leviää, kuten on kerran käynytkin erään nimettömänä kirjoittamani tekstin kohdalla. Se osoittaa leviävän asian elinkelpoisuudesta. Toisaalta, jos jokin tunnettu taho väittäisi omaksi keksinnökseen minun tuotoksiani, todennäköisesti palautepostia lähtisi.
Ymmärrän tuon "kunnianosoitus"kysymyksen, muta kaikissa tapauksissa minusta olisi ystävällistä kysyä jos aikoo samalla nimellä lanseerata jotain uutta.Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä tapahtuu...
En ole aivan varma, onko kyse varkaudesta. Kyseinen sanahan ei ole ensisijaisesti erisnimi, minä ainakin näen sen uudissanana. Miksipä sitten opiskelijat (tai ketkä yhdistyksen takana ovatkaan) eivät olisi käyttäneet sitä, sehän sopii hyvin heidän alaansa. Luovan kirjoittamisen tiimoilta he eivät ehkä ole koskaan lukeneet Taide-lehteä tai blogiasi.
Sekaannuksen mahdollisuus on ehdottomasti kurja, mutta pitäisin hätiköitynä kyllä syyttää ketään varastamisesta.
Tässä tapauksessa musta kuitenkin toimittiin väärin! "Luovuksissa" on sen verran uniikki ja itse kehitelty, että kyseessä on jo selvä matkiminen.
Eli siis tiivistettynä nää kaikki vähemmän uniikit "Life of X", laulun sanoista napatut nimet yms muut ei ole musta sellaisia blogin nimiä, että samankaltaisen/saman nimen ottaminen olisi suoraa matkimista, kun ne alkuperäisetkään ei mitään uniikkeja ole.
Blogi on taiteilijalle, ainakin itselleni ja käsittääkseni myös muille bloggaaville kolleegoille, tärkeä osa julkisuuskuvaa, osa ns. 'taiteilijabrändiä', mikä tarkoittaa sitä että blogien nimien halutaan yhdistyvän tiettyyn henkilöön. Tässä tapauksessa minuun.
Blogin nimen pölliminen on ko. taholta kardinaalimoka, varsinkin kun blogia on pyöritelty jo vuosikaudet, einkä usko että nykypäivänä voi olla olemassa niin tumpeloita netissä häärääviä ihmisiä etteivät osaa googlaamalla asioita selvittää, tai ovat niin asioista ymmärtämättömiä etteivät tajua edes plagioivansa.
Tämä aiheuttaa ikävää sekaannusta ja eikä myöskään anna turkulaisesta luovasta kirjoittamisesta kovin luovaa kuvaa kun kopioidaan toisten ideoita.
Sain viestin sanaan Luovuksissa liittyen. Olemme ottaneet sanan käyttöön TY luovan kirjoittamisen yhteyksissä jo joitain vuosia sitten ja hauskan sanan on löytänyt oppiaineemme piriissä toimiva psykologian tohtori tutustuessaan alan kirjallisuuteen. Hauska löytö on siis tehty aivan muualta kuin internetistä eikä se näin voi olla bloginpitäjän ainoana keksimä.
Domainia hankkiessamme termi oli vapaana ja otimme sen käyttöön hyvillä mielin. Sanaa ei ole rekisteröity virallisesti kenenkään nimiin eikä sanan käyttö täytä tekijänoikeudellisia teoksen tunnusmerkkejä. Toimimme eri alueella emmekä pidä blogia, joten käyttöristiriitaa ei ole. Meiilä luovuksissa sana ei henkilöidy kehenkään vaan luovuuteen ja luovaan kirjoittamiseen.
Perättömät syytteet ovat ikäviä ja käymmekin parhaillaan keskustelua blogin pitäjän kanssa niistä. Olemme pyytäneet Pekkaa esittämään juridiset yksinoikeutensa luovuus sanan taivutusmuodon luovuksissa käyttöön.
Niina Repo, TY luovan kirj. kannatusyhdistys
En väitä että voisin omistaa jonkun sanan, sehän olisi aivan järjetöntä. Kyse on nettisivun nimestä ja siitä että olen toiminut netissä tuolla nimellä jo vuosia ennen teitä. Olen taidegraafikko, eli kuvataiteilijan ammattia harjoittava y-tunnuksellinen henkilö, ammatinharjoittaja, jolle bloggaaminen ei ole mitään huvikseen kirjoittelua vaan tärkeä osa kuvataiteilijan työtä ja osa taiteilijakuvani muodostumista. Tämä blogini nimen omiminen on minulle harmillista ja sekaannusta aiheuttavaa.
En myöskään usko että kukaan rekisteröi mitään verkkosivua ilman että on tietoinen samalla nimellä jo toimivasta toisesta sivusta. Mielestäni Turun yliopiston toiminta tässä asiassa on ollut tökeröä ja täysin vastoin hyviä toimintatapoja netissä.
Mielenkiintoista olisi tietysti kuulla tästä 'alan kirjallisuudesta' vaikka sekään ei muuta sitä tosiasiaa että olette tässä asiassa talloneet ylitseni isomman oikeudella asiantuntijaraatinne kanssa.
Mielestäni teidän kuuluisi kiireen vilkkaa muuttaa sivustonne nimi niin että se ei ole sama kuin minulla. Luovuksissa saatte olla kirjoinenne ihan miten paljon huvittaa, kunhan teette sen niin ettei minut ammatillinen toimintani sotkeudu teihin.
Jos tekee taideblogin nimellä joita on kymmenen miljoonaa, niin ei ole ainakaan kovin suurta luovuutta ja mielikuvitusta osoittanut nimeämisellään. Luulisi, että nimen kopioimattomuus olisi jopa jonkinlainen kunnia-asia tällöin.
yllä olevaan Pekan viestiin viitaten: kyse Ei ole Turun yliopiston sivusta tai hankeesta vaan TY luovan kirjoittamisen kannatusyhdistys ry:n sivusta, joka on oma toimijansa. Selvitämme siis asiaa parhaillaan ja palaamme Pekan suuntaan asiaan.
Niina Repo
Miksi et vaihtaisi blogin domainiksi Pekka Hannulaa?
Eiväkö he todellakaan ole googlettaneet että onko sana jo muualla käytössä? Hyvä tietää, että tällaista esiintyy "paremmissakin" piireissä, siis koulutettujen ihmisten kesken. Että oma mielikuvitus ei riitä keksimään jotain muuta, jos joku idea on jo napattu. Enpä tiedä, onko sellainen luovuksissa oleminen sitten kovinkaan aitoa tai ainakaan kekseliästä. Kirjoittajien luulisi osaavan keksiä ihan omiakin sanojaan ja nimenomaan haluavat välttää sitä, että sanaa on jo "kulutettu" muualla, ja ihan näkyvästi ja ammattimaisesti, vieläpä.