5.12.2013

Saako blogin nimen kaapata


(Tekstissä olleet varastaa sanat on korvattu 7.12 sanoilla kaapataomia ja omia itselleen. Näin jotta asia ei lähde turhille harhapoluille. Tekstin sisältö, asia pysyy silti samana.)

Saako vakiintuneen ja vuosia toimineen blogin nimen omia itselleen? Tämä on kysymys jonka luulisi kiinnostavan jokaista bloggaajaa. Tämä Luovuksissa-blogi on toiminut netissä taideasioita kommentoiden vuodesta 2007. Tätä taideblogia on esimerkiksi kommentoitu ja siteerattu useamman kerran Taide-lehdessä ja muutenkin sen kirjoituksista on välillä käyty kiivasta keskustelua Facebookissa. Lisäksi on lienee fakta, että aktiivisena kuvataiteilijana olen myös jonkinlainen julkisuuden henkilö, kuten on jokainen näyttelyitä pitävä ammattitaiteilja, joiden tekemisiä jollain tasolla lehdissä tai mediassa huomioidaan. Ja tätä blogia voi varmaan pitää eräänlaisena osasena tuosta julkisuuskuvasta tai ainakin taiteilija minästä.

Lisäksi luovuksissa sana on taiteentekemiseen, hyvään työvireeseen liittyvä sana jonka olen itse keksinyt ja lanseerannut sen blogin nimeksi. Sana luovuksissa kuvaa taiteilijalle tai luovaa työtä tekevälle henkilölle tuttua tilannetta kun mielenkiintoinen työtehtävä vie mennessään, ajantaju katoaa ja muut elämään ja arkeen liittyvät asiat työntyvät jonnekin taka-alalle. Tilanne on saman kaltainen kun juopolla, jolle tärkeintä on se että saa olla juovuksissa. Nyt vain alkoholin sijaa saadaan maistaa luovuutta, hörpätä flow-virrasta ja tämä ihana luovuuden tila, luovuksissa olo nousee elämän keskiöön.  Itse olen joskus kokenut että liiallinen luovuksissa häärääminen voi tuota arjen asioiden hoitoon hienoisia vaikeuksia. Velvoitteita jää helposti rästiin kuten tavanomaisilla juopoilla. Oheinen grafiikan vedos 'Kotiinpaluu' vuodelta 1998 liittyy asiaan. Onneksi minulla on ollut kumppanina tuo kuvan kaltainen prinsessa (vaimoni), joka on osannut vähän ohjailla tilannetta arjen kannalta oikeaan suuntaan. Joskaan ihan helppoa ei hänellä ole aina ollut kun mies on kokoajan luovuksissa. Sana on siis syntynyt tämän vuorovaikutuksen tuloksena.

Kun itse aikanaan selvitin sanan käyttöä netissä, sitä ei yksinkertaisesti ollut olemassa. Nyt jos sanaa hakee, niin varmuudella tulee tietoon että sen niminen blogi on jo olemassa. Nyt blogini nimi on kaapattu ja rekisteröity .com-domainiksi, ja tämän omimisen on suorittanut Turun yliopiston luovan kirjoittamisen kannatusyhdistys.

Eli, arvoisat bloggaajat, toimitaanko tässä hyvien tapojen mukaan tai muuten oikein ja mitä yksittäinen bloggaaja voi tehdä tällaisessa tapauksessa? Voiko netissä omia kaiken mitä huvittaa? Yksittäistä sanaa, tai uudissanaa, tuskin kukaan voi omistaa, mutta blogin nimenä sana liittyy julkisuuskuvaan, työhön ja toimeentuloon ja on osa taiteilijakuvaa ja identiteettiä, jota ei kai saisi ihan noin vain sabotoida.

27 kommenttia:

Kirsi Hietanen kirjoitti...

Ilman muuta otat kiireesti yhteyttä tuonne, missä todennäköisesti on aivan tarkoituksetta otettu sama nimi käyttöön kuin on blogillasi. Todella harmillinen tilanne, mutta toivottavasti korjaantuu ihan keskustelemalla.

Minulla on täysin mielikuvitukseton blogin nimi, mutta silti nettiin ilmestyi erään kaupallisen toimijan sivustolle sen täyskaima. Googlettamalla tältä olisi vältytty, muuten. Laitoin sähköpostia ko. taholle, ja asia korjaantui pikaisesti pahoitteluiden kera.

Luovuksissa kirjoitti...

Laitoin s-postia. Katsotaan mitä tapahtuu. Laitan blogille tietoa miten asia menee.
Mielenkiintoista olisi myös tietää mikä on yleinen käytäntö tallaisissa tapauksissa ja onko bloggaajalla mitään suojaa tällaisen varalle?

Elina Keränen kirjoitti...

Domainin rekisteröiminen jonkin toisen sivun kaimaksi on kyllä hieman harmillista. Toisaalta itse termin käyttöä en pidä pahana, sehän on kunnioituksenosoitus termin keksijän mielikuvitukselle jos termille löytyy oikeaa käyttöä.

Oman blogini nimi on "varastettu" Ernst Billgreniltä mistä hän on tietoinen, ja blogin sisältö on täysin copyleft, eli saa lainata, muokata ja jatkokehittää miten lystää vaikka ilman lähdeviitteitäkin. Koen sen positiiviseksi asiaksi jos jokin tekstini, lauseeni, tai keksimäni sana tai idea leviää, kuten on kerran käynytkin erään nimettömänä kirjoittamani tekstin kohdalla. Se osoittaa leviävän asian elinkelpoisuudesta. Toisaalta, jos jokin tunnettu taho väittäisi omaksi keksinnökseen minun tuotoksiani, todennäköisesti palautepostia lähtisi.

Luovuksissa kirjoitti...

Kunnianosoitus ehkä silloin kun asia kerrotaan. Luovuksissa sana on aika erikoinen. Tuskin sen käyttö on Turun yliopistolle mitään sattumaa.

hietzu kirjoitti...

Ehdottomasti ei saa varastaa! Minusta tuo on erittäin ajattelematonta viedä nimi joltakin joka toimii aktiivisesti ja on niin henkilöitynyt sinuun! Olen pettynyt jos asialle ei voi mitään tehdä. Itse olisin aivan raivoissani jos joku veisi Hurmioitunut-blogini nimen noin näkyvästi vaikka itse olenkin tuon vääntänyt omakseni Anna Kortelaisen Hurmio, oireet, hoito, ennaltaehkäisy-kirjasta. Hurmioitunut sanana ei tietysti ole niin omaleimainen kuin luovuksissa, mutta sanan takana piilee samanlaisia ajatuksia ja tuntemuksia kuin sinunkin.
Ymmärrän tuon "kunnianosoitus"kysymyksen, muta kaikissa tapauksissa minusta olisi ystävällistä kysyä jos aikoo samalla nimellä lanseerata jotain uutta.Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä tapahtuu...

Anonyymi kirjoitti...

Osallistuin pari vuotta sitten Turun yliopiston kautta järjestettyyn luovuustutkimukseen. Sähköpostilistoille tulleen kutsun otsikko oli "Oletko luovuksissa?".

En ole aivan varma, onko kyse varkaudesta. Kyseinen sanahan ei ole ensisijaisesti erisnimi, minä ainakin näen sen uudissanana. Miksipä sitten opiskelijat (tai ketkä yhdistyksen takana ovatkaan) eivät olisi käyttäneet sitä, sehän sopii hyvin heidän alaansa. Luovan kirjoittamisen tiimoilta he eivät ehkä ole koskaan lukeneet Taide-lehteä tai blogiasi.

Sekaannuksen mahdollisuus on ehdottomasti kurja, mutta pitäisin hätiköitynä kyllä syyttää ketään varastamisesta.

π kirjoitti...

Musta tää riippuu niin paljon tapauksesta. Mun blogillani on varmasti monta lähes kaimaa (Maailman ääriin, Maailman äärelle tms), samoin mun toisella blogilla on monta kaimaa ja olin tietoinen blogia perustaessani että on toinen blogspot-blogi samalla nimellä (joskin suljettu). En kuitenkaan koe "varastaneeni" nimeä, koska toisen blogini nimi tulee erään biisin sanoituksista ja väännöksiä siitä on useampiakin. Kyse ei ole siis toisen keksimästä uniikkinimestä, jonka olisin varastanut.

Tässä tapauksessa musta kuitenkin toimittiin väärin! "Luovuksissa" on sen verran uniikki ja itse kehitelty, että kyseessä on jo selvä matkiminen.

Eli siis tiivistettynä nää kaikki vähemmän uniikit "Life of X", laulun sanoista napatut nimet yms muut ei ole musta sellaisia blogin nimiä, että samankaltaisen/saman nimen ottaminen olisi suoraa matkimista, kun ne alkuperäisetkään ei mitään uniikkeja ole.

Luovuksissa kirjoitti...

Se että s-postilistoilla tai seminaareissa kysellään 'oletko luovuksissa' tai 'sinustako uusi Nokia' tai viittaillaan mihin tahansa, niin se on ihan normaalia kieltä ja puhetta. Tämähän on ihan selvä. Mutta silloin kun ryhdytään rekisteröimään domaineja ja perustamaan samannimisiä sivustoja, niin tämä on kokonaan eri asia. Ja tässä on nimenomaan kyse plagioinnista eli tarkemmin sanottuna varastamisesta. En nimittäin mitenkään jaksa uskoa että yliopistotasoiset nettiä jouhevasti käyttävät hankkeen puuhaihmiset ovat kyenneet rekisteröitymään ilman että ovat huomanneet Luovuksissa blogin olemassa oloa.

Blogi on taiteilijalle, ainakin itselleni ja käsittääkseni myös muille bloggaaville kolleegoille, tärkeä osa julkisuuskuvaa, osa ns. 'taiteilijabrändiä', mikä tarkoittaa sitä että blogien nimien halutaan yhdistyvän tiettyyn henkilöön. Tässä tapauksessa minuun.

Liisu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Luovuksissa kirjoitti...

Kyse on taiteilija identiteetistä, 'taiteilijabrändistä', siitä ettei varmasti kukaan taiteilijan ammatissa toimiva henkilö varmasti pidä siitä että heidän identiteettiään nakerretaan. Taiteilijalla on yleisönsä ja lukijansa ja netti on hyvin tärkeä foorumi nykyisin tälle kohtaamiselle.

Blogin nimen pölliminen on ko. taholta kardinaalimoka, varsinkin kun blogia on pyöritelty jo vuosikaudet, einkä usko että nykypäivänä voi olla olemassa niin tumpeloita netissä häärääviä ihmisiä etteivät osaa googlaamalla asioita selvittää, tai ovat niin asioista ymmärtämättömiä etteivät tajua edes plagioivansa.

Liisu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Luovuksissa kirjoitti...

ihan selkeä blogin nimen pölliminen tämä mielestäni on, eikä ollenkaan hyvien nettitapojen mukainen. Näin ei vain saisi tehdä. Ei tämä asia muutu hyväksi selittelemällä.
Tämä aiheuttaa ikävää sekaannusta ja eikä myöskään anna turkulaisesta luovasta kirjoittamisesta kovin luovaa kuvaa kun kopioidaan toisten ideoita.

Niina Repo kirjoitti...

Moi,
Sain viestin sanaan Luovuksissa liittyen. Olemme ottaneet sanan käyttöön TY luovan kirjoittamisen yhteyksissä jo joitain vuosia sitten ja hauskan sanan on löytänyt oppiaineemme piriissä toimiva psykologian tohtori tutustuessaan alan kirjallisuuteen. Hauska löytö on siis tehty aivan muualta kuin internetistä eikä se näin voi olla bloginpitäjän ainoana keksimä.

Domainia hankkiessamme termi oli vapaana ja otimme sen käyttöön hyvillä mielin. Sanaa ei ole rekisteröity virallisesti kenenkään nimiin eikä sanan käyttö täytä tekijänoikeudellisia teoksen tunnusmerkkejä. Toimimme eri alueella emmekä pidä blogia, joten käyttöristiriitaa ei ole. Meiilä luovuksissa sana ei henkilöidy kehenkään vaan luovuuteen ja luovaan kirjoittamiseen.

Perättömät syytteet ovat ikäviä ja käymmekin parhaillaan keskustelua blogin pitäjän kanssa niistä. Olemme pyytäneet Pekkaa esittämään juridiset yksinoikeutensa luovuus sanan taivutusmuodon luovuksissa käyttöön.

Niina Repo, TY luovan kirj. kannatusyhdistys

Luovuksissa kirjoitti...

Jotta keskustelu pysyy itse asiassa, poistin äsken tekstistä 'varastaa' sanat ja korvasin ne ilmaisuilla 'omia' tai 'kaapata'.

En väitä että voisin omistaa jonkun sanan, sehän olisi aivan järjetöntä. Kyse on nettisivun nimestä ja siitä että olen toiminut netissä tuolla nimellä jo vuosia ennen teitä. Olen taidegraafikko, eli kuvataiteilijan ammattia harjoittava y-tunnuksellinen henkilö, ammatinharjoittaja, jolle bloggaaminen ei ole mitään huvikseen kirjoittelua vaan tärkeä osa kuvataiteilijan työtä ja osa taiteilijakuvani muodostumista. Tämä blogini nimen omiminen on minulle harmillista ja sekaannusta aiheuttavaa.

En myöskään usko että kukaan rekisteröi mitään verkkosivua ilman että on tietoinen samalla nimellä jo toimivasta toisesta sivusta. Mielestäni Turun yliopiston toiminta tässä asiassa on ollut tökeröä ja täysin vastoin hyviä toimintatapoja netissä.

Mielenkiintoista olisi tietysti kuulla tästä 'alan kirjallisuudesta' vaikka sekään ei muuta sitä tosiasiaa että olette tässä asiassa talloneet ylitseni isomman oikeudella asiantuntijaraatinne kanssa.

Mielestäni teidän kuuluisi kiireen vilkkaa muuttaa sivustonne nimi niin että se ei ole sama kuin minulla. Luovuksissa saatte olla kirjoinenne ihan miten paljon huvittaa, kunhan teette sen niin ettei minut ammatillinen toimintani sotkeudu teihin.

Tuomo 'Squirrel' Hämäläinen kirjoitti...

Nimeäminen ei ole ihan helppo kysymys. Itse aikanani nimesin "Gordionin solmuksi", mutta kun saman niminen blogi oli olemassa, niin jotenkin näin että pitää vaihtaa. (Nykyinen on parempi, aggressiivisempi.)

Jos tekee taideblogin nimellä joita on kymmenen miljoonaa, niin ei ole ainakaan kovin suurta luovuutta ja mielikuvitusta osoittanut nimeämisellään. Luulisi, että nimen kopioimattomuus olisi jopa jonkinlainen kunnia-asia tällöin.

Luovuksissa kirjoitti...

Jonkinlaista sanan säilää kai tässäkin tapauksessa heilutellaan ja yritetään osua 'gordioinin solmuun'... Kiitos kommentista.

Niina Repo kirjoitti...

Moi vielä,
yllä olevaan Pekan viestiin viitaten: kyse Ei ole Turun yliopiston sivusta tai hankeesta vaan TY luovan kirjoittamisen kannatusyhdistys ry:n sivusta, joka on oma toimijansa. Selvitämme siis asiaa parhaillaan ja palaamme Pekan suuntaan asiaan.
Niina Repo

Luovuksissa kirjoitti...

Näin on. Verkkosivu on yhdistyksen hanke, ei yliopiston. Pahoitteluni tästä Turun yliopiston suuntaan. Kukaan ei ole netti asioissa rikkeetön, en minäkään. V******seni soikaisemana en nähnyt täysin kirkkaasti. Toki on myös hämäävää kun yhdistyksen nimilitania alkaa 'Turun Yliopiston...'.

Liisu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Liisu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Maireanna kirjoitti...

Hyviä neuvoja olet saanut. Ei minunkaan mielestäni saa kaapata toisen bloginimeä. Eihän sitä koskaan tiedä onko nimi jo toisella.. mutta googlettamalla saa selville. Tiedän jonkun vuosien varrelta, tällaisen nimijupakan, mutta aina näytti toinen hävinneen.. Minullakin on ( blogeja 3 ) kuusi- seitsemän vuotta jo, mutta olen onnistunut nimen valinnassa varmaankin niin hyvin, koska samoja ei ole ollut.

Heikki kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Heikki kirjoitti...

Onkohan tämä asia ratkennut johonkin suuntaan jo?

Luovuksissa kirjoitti...

Joo, on ratkennut jo keväällä. Ilmoittivat etteivät muuta nimeä eli jatkavat tällä samalla luovuksissa blogini nimellä... tähän on tyytyminen. Harmi sinänsä. Pahoittelen etten ole aiemmin laittanut tänne tietoa asiasta.

Duke kirjoitti...

Mielestäni tässä on toimittu hyvien tapojen vastaisesti. Kurja juttu.

Miksi et vaihtaisi blogin domainiksi Pekka Hannulaa?

Anonyymi kirjoitti...

Tulin vihaiseksi luettuani tästä. Olkoonkin, ettei mikään sijamuodoissa taivutettu sana ole kenenkään yksityisoikeus, niin on otsaa kutenkin käyttää samaa otsikkonimeä. Domain ehkä oli vapaana ja sana löytynyt jostain kirjasta, mutta silti. On olemassa asioita, joita ei ole kirjoitettu lakiin, mutta jotka silti ovat sellaisia, joita pitäisi kunnioittaa tai luulisi, että etenkin luovat ihmiset kunnioittavat. Mutta niin se vaan Marimekon suunnittelijakin suoraan plagioi jonkun naisparan työn tekstiilikuvioonsa, sekin oli aika uskomaton juttu tässä taannoin. Minä kun olin luullut, että luovat ihmiset toki voivat ottaa ideoita muiden töistä,, mutta työstää jutuista ihan omiaan kuitenkin ja tehdä jotain ihan omaansa.

Eiväkö he todellakaan ole googlettaneet että onko sana jo muualla käytössä? Hyvä tietää, että tällaista esiintyy "paremmissakin" piireissä, siis koulutettujen ihmisten kesken. Että oma mielikuvitus ei riitä keksimään jotain muuta, jos joku idea on jo napattu. Enpä tiedä, onko sellainen luovuksissa oleminen sitten kovinkaan aitoa tai ainakaan kekseliästä. Kirjoittajien luulisi osaavan keksiä ihan omiakin sanojaan ja nimenomaan haluavat välttää sitä, että sanaa on jo "kulutettu" muualla, ja ihan näkyvästi ja ammattimaisesti, vieläpä.

Anonyymi kirjoitti...

Taiteilijana, hiukan ihmettelen tästä episodista aikaansaatua "älämölöä". Pitäisi olla blogin kirjoittajalle, ettei no. sanoja voi omistaa tai edes rajoittaa. Toiseksi kirjoittajat toimivat kokonaan eri sektorilla, joten siksi en ymmärrä mielipahaa. Lisäksi jos no nimi oli blogistille niin tärkeä - miksi hän ei huolehtinut sen rekisteröinnistä? Kun hän toisaalta vaati, että yhdistyksen olisi pitänyt googlata...nimi