20.6.2008

Lenin Varsovassa

Mistä johtuu että taiteilijoista ja taiteesta kuulee aika vähän vitsejä?

Tässä kuitenkin yksi joka nousi mieleeni. Luin sen muistaakseni Taide-lehdestä muutamia vuosia sitten.

Elettiin 70-lukua Varsovassa ja neuvostoliiton puoluejohtaja Leonid Breznev oli tulossa vierailulle kaupunkiin. Puolan kommunistinen puolue päätti juhlistaa Breznevin vierailua tilaamalla tapahtuman kunniaksi "Lenin Varsovassa"-aiheisen maalauksen.

Mutta tehtävän suorittamiseen sopivaa maalaria ei meinannut löytyä, sillä Lenin ei todellisuudessa koskaan käynyt Varsovassa ja sosialistiseen realismiin uskovat taiteilijat eivät maalaa mitään mielikuvituksesta. Viimein kuitenkin löytyi nuori lahjakas maalari joka lupasi toteuttaa työn.

Breznevin vierailu alkoi. Juuri valmistunut ja asianmukaisesti peitetty maalaus kannettiin viime hetkellä suureen juhlasaliin, jonne Neuvostoliiton ja Puolan puolue-eliitti oli kokoontumassa. Tilaisuus alkaa ja puheita pidetään. Viimein tulee maalauksen paljastamisen aika.

Peittävä kangas vedetään sivuun ja syntyy hämmentynyt kohahdus. Kuvassa on alaston nainen, joka makaa rakastelusta voipuneena sängyllä savuketta poltellen ja etualalla on nuori puoluevirkailija joka napittaa housujaan.

Puolan puolueen johtaja pomppaa pystyyn ja tivaa maalarilta:
"Mitä tämä tarkoittaa? Kuka tuo mies on?"
"Hän on puoluevirkailija Mihail Drez..."
"Mitä? Kuka on tuo nainen?"
"No, hän on Nadezda, Leninin vaimo."
"Mitä helvettiä!!! Missä on Lenin?"
"Lenin on tietysti Varsovassa."

Ei kommentteja: