8.11.2008

Alkoholi ongelmana, vaikka ei ole alkoholiongelmaa?

Radiossa oli muutama päivä sitten radiokeskustelu, jossa oppinneet herrat pohtivat miehen seksuaalisuutta Alberto Moravian kirjan "Minä ja Hän" pohjalta.

Kirjan "Minä" edustaa miehen järjellistä minää joka kykenee asialliseen keskusteluun myös hemaisevan naisen kanssa. "Hän" taas kuvaa miehen seksuaalisuutta, joka pyrkii osallistumaan housuista käsin keskusteluun ja vaatii miestä vilkuilemaan keskustelukumppaninsa rintoja ja kuvittelemaan hänet alasti.

Ohjelman ajoitus oli hyvä sillä parhaillaan on otsikoissa se kuinka tasa-arvoministerin lähin alainen oli humalassa puristellut naisten rintoja Ruotsin suurlähetystössä pidetyssä tilaisuudessa. Ja nyt taas ihmetellään miten joku voi olla noin törppö ja pilata elämänsä ja uransa tällä tavoin.

Yksi selitys tähän löytyy alkoholista ja siitä että osalle meistä alkoholi muodostuu ongelmaksi heti kun tietty raja juomisessa ylittyy. Ja tällä ei ole mitään tekemistä ns. alkoholismin kanssa, jota suomessa pidetään "virallisena" alkoholiongelmana. Harvemmin puhutaan siitä että alkoholi vaikuttaa meihin eri tavoin ja jokaisen tulisi tietää rajansa ja juoda sen mukaan.

Onnellinen se jonka alkoholi tekee iloiseksi tai ei vaikuta juuri mitenkään. Mutta aina on niitä jotka muuttuvat agressiivisiksi tai unisiksi tai joutuvat oman seksuaalisuutensa yllättämiksi.

Yksi nuoruuden tuttu muuttui aina "neljännen" jälkeen rasittavaksi tyypiksi ja hän alkoi haastamaan paikalla olevia muita uroksia "nyt otetaan miehestä mittaa" painiotteluihin yms. voiman koitoksiin. Ja muutama kalja lisää ja jo jotain onnetonta lyötiin nyrkillä turpaan. Muutama vuosi sitten sain kuulla että kyseinen henkilö ei ota nykyisin lainkaan alkoholia tai korkeintaan "yhdet". Oli muuttanut juomatapojaan pilattuaan riittävän monet juhlat ja ihmissuhteet.

Ja sama kuvio toistuu seksuaalisuuden alueella. Ei auta jos vaikka olisit kuinka moraalinen henkilö tahansa, jos ylität oman rajasi, niin yksinkertaisesti saatat tehdä jotain jota et kuuna päivänä tekisi selvinpäin ja jota et pysty järjelläsi selittämään. Kuinka moni tavallinen nainen tai mies ajattelee firman pikkujouluihin mennessään että juuri tänään pilaan maineeni ja tuhoan parisuhteeni, perhe-elämäni heräämällä krapulaan jonkun tuiki tuntemattoman kainalosta? Ja Suomalaisista murhista ja tapoista suurin osa tehdään kaveri porukassa ja humalatilassa.

Olisi mukava jos nyt julkisuudessa olevassa keskustelussa voitaisiin ottaa näkökulmia myös alkoholiasiaan, sillä joillekin meistä alkoholin pienempikin "vuosikulutus" voi aiheuttaa yllättäviä ongelmia vaikkei ns. alkoholiongelmaa olisikaan.

Kulminaatiopiste tässäkin tapauksessa löytyy varmasti siinä juuri lasillisesta, jota kyseisen virkamiehen ei koskaan olisi pitänyt ottaa.

6 kommenttia:

Tiina Marjeta kirjoitti...

hmm..aiheena mielenkiintoinen..itse ajattelen niin, että ihminen joka on muuten estoinen jossain suhteessa käyttäytyy humalassa juuri mainitsemallasi tavalla. Siis olisi itsetutkiskelun paikka.. ja jopa kärjisteytsti niin että ihminen joka ei osaa tunnistaa ongelmiaan tai perätäi tunteitaan selvinpäin ns. tunnistaa ne käyttäytymällä (esim. humalassa) jollain sellaisella tavalla jolla ei muuten käyttäytyisi..joten jos oikein raakoja sekä kärjistettyjä ollaan niin em. tyyppinen (tässä tapauksessa humalassa oleva ihminen) ns. paljastaa itsestään jotain sellaista mitä ei muuten paljastaisi..sitten ihminen joka on ns. sinut itsensä kanssa ja joka myös itselleen ns. paljastaa omat raadolliset puolensa aina siis ollessaan sekä selvinpäin että tai humalassa osaa ottaa vastaan myös ne omat esim. himonsa tai agressionsa tms. selvinkin päin ja käsitellä niitä sen mukaan..eli osaa antaa arvoa omille tunteilleen ja pyrkii selvittelemään sekä niiden syitä että seurauksia rehellisesti. Se tuntuu välillä olevan hukassa joiltakuilta. No mikä siihen sitten "auttaisi"...luulenpa että juuri se itsetutkiskelu rehellisesti. Sillä jos puhutaan esim. alkoholismista niin se ei suinkaan ole sairaus vaan se on oire...jos ollaan oikein "raakoja" tulkinnassa... no tietty riippuvuus pitkälle kehittyesään on sairauskin mutta noin niinkuin periaatteessa tarkoitan.:)

Luovuksissa kirjoitti...

Näinhän se menee, mutta oireeseen taitaa olla aika mahdoton puuttua, sillä maailma on aikalailla synkkä paikka ja onnellisuus hieman kateissa... Kiitän kommentista.

Kaivolla kirjoitti...

Hyvä tulokulma alkoholin käyttöön ja sen seurauksiin! Me yksinkertaisesti reagoimme erilaisiin aineisiin eri tavalla. Toisia kahvi piristää, toisia se heikottaa. Toiset voivat juoda suuren määrän viinaa juurikaan inspiroitumatta, toinen juo kolme lasia mietoja ja hormoonit hyrähtävät 10:stä 220:neen! Eikä sillä ole mitään tekemistä hormoonien arkitasapainon tai tiedostavan ihmisen itsetuntemuksen kanssa eli se siitä tuntemuksen tuesta, kun ottaa, ei mikään tue!

Luovuksissa kirjoitti...

Kiitän hienosta kommentista!

Homo Garrulus kirjoitti...

Kiitos ihmettelystäsi Räsäsen blogissa: olemme olleet rakkaussuhteessa ilman rakkausosoituksia. Olemme vain rakastaneet noin muuten vaan kuten Esa Saarinenkin väitti kun tänään esiintyi tv:ssä omasta urakipitysteorian osalta. Rakkaus on se voima, jonka avulla ponnahtaa pois uomasta. Ja me lennettiin - minä ja Hän.

Laitan tämän omalle kirjainmerkkeihin mutta pidän paussin nyt. Ei enää kehity: saatiin USA:n pankit alas ja seolisitsiin.

Luovuksissa kirjoitti...

Ihmettely edistää luovuutta ja siksi sitä kannattaa harjoittaa aina kun tilaisuus tarjoutuu...

Ja lentäminen. Se on parasta.