16.11.2008

Surmanloukku vanhuksille ja vähän muillekin


Tässä hyvä esimerkki "näön-vuoksi-asioidenhoidosta". Kuvassa on hengenvaaralliset portaat jotka on löytyvät Viherlaakson länsilaidalta Viherkoti nimisen vainhainkodin rannasta. Viherkoti tarjoaa "ympärivuorokautista laitoshoitoa sekä pitkäaikais- että lyhytaikaishoitoa tarvitseville henkilöille", kuten laitoksen esittelyteksti kuuluu.

Kieltomerkistä huolimatta olen silloin tällöin koiralenkillä koukannut kyseisten portaiden kautta Lippajärven rantaan. Muutamia kertoja kosteammalla säällä olen meinannut taittaa niskani laskeutuessani rantaan. Kuvan otto päivänä portaat olivat niin liukkaat, ettei edes koira halunnut käyttää niitä, vaan valitsimme molemmat maastoreitin.

Ihmettelen sitä miksi kyseiset portaat on ylipäätään rakennettu? Ja ketä varten? Ne kun ovat jo kuivallakin säällä tavallisille ulkoilijoille vaaralliset, saati sitten Viherkodin asukkaille, jotka ovat usein niin huonokuntoisia että he eivät pysty lähtemään omasta sängystään ilman rullatuolia ja saattajaa yhtään mihinkään.

Jos portaat olisi tehty laitoksen asukkaita ajatellen, eikä vai näön-vuoksi säästösyistä, niin alasrantaan kiemurtelisi pyörätuoli ramppi eikä tälläinen surmanloukku.

Niiden viidentoistavuoden aikana, joina olen koiralenkkejä tehnyt, en ole koskaan tavannut ainuttakaan vanhusta järvimisemasta nauttimassa, enkä pahemmin muitakaan ihmisiä.

2 kommenttia:

Eilonwy kirjoitti...

Onpa hurjassa kunnossa portaat! Noi kylä tosiaan pitäisi korjata - olisi pitänyt jo aikaa sitten!

Luovuksissa kirjoitti...

joo, ne ovat liukkaat kuin jää. Sileät puupinnat ovat täynnä liukkautta lisäävää seinikasvustoa tai vastaavaa. kiitän kommentista