31.1.2009

Luovuuden esteitä ihmissuhteissa

Yksi luovuuden este on vääränlaisten ihmisten liiallinen vaikutus taiteilijaan tai luovaan henkilöön. Kun voimakkaat persoonat aiheuttavat mielipahaa ja ylimääräistä kaaosta taiteilijan elämään, niin luovuus joutuu helposti jonnekin taka-alalle. Energiat menevät kaikenmaailman sotkujen setvimiseen ja sielun haavojen nuolemiseen.

Luovuus tarvitsee aina energiaa. Jos luovuuden akut tyhjennetään vääriin asioihin, niin se on luovasta työskentelystä pois. Luovuuden "akkujen" lataaminen on taiteilijalle ensiarvoisen tärkeää. Tämä on taiteilun ja muun luovan työn perusedellytys. Jos luovaa virtaa ei ole niin taidetta ei synny, eikä lanttu leikkaa.

On luonnollista että "akku" välillä tyhjenee luovan työn tuoksinassa ja näin pitääkin olla. Muutenhan taiteilija ei ole antanut prosessiin itsestään juuri mitään. Jokainen luovaa työtä tekevä joutuu "säännöllisesti" keräämään uutta energiaa levolla ja vaikkapa nauttimalla (ottamalla vaikutteita ja oppimalla) muiden taiteesta tai jollain muulla tavalla. Kuka mitenkin.

Latausvaihe menee helposti harakoille, jos jokun lähipiiriin kuuluvan tms. henkilön aihettamat vaikeudet tunkevat liikaa tajuntaan. Tilanne voi luovuuden kannalta muodostua ongelmaksi.

Tässä kysytäänkin taiteilijalta kanttia heittää kaaospersoonat "ulos ateljeesta" tai rajoittaa yhteydenpito normaaleihin, terveellisiin raameihin. Eikä hyvän työvireen aikana tarvitse aina olla kaikkien tavoitettavissa. Helpommin sanottu kuin tehty...

2 kommenttia:

Ripsa kirjoitti...

Että saisi kaikki häiriöt pois, niin pitäisi olla ihkaoma työhuone, jonne olisi vain yksi avain ja vara-avain vain esim. vuokraisännällä.

Se olisi sitten oma paikka ja sinne mennessä voisi olla oma rituaali jolla pää tyhjennetään moskasta.

Yksi hyvä konsti on 15min-½ tunnin joogasessio, jolloin huomio väistämättä, siis liikkeiden mukana, keskittyy mielen tyhjentämiseen.

Suosittelen!

Sen sijaan häiritsevät ihmiset ovat olemassa ihan sen takia että ihminen tarvitsee häiriöitä, koska niistä saattaakin tulla jokin oivallus. Edes joskus!

Luovuksissa kirjoitti...

Joo, häiritsijöillä on toki eroja ja meillä jokaisella omat mielen "kaikesta-ylimääräisestä-tyhjentämis" riittimme ja tietyt rutiinit ennen luovan työn aloittamista. Itse kuuntelen aika usein musiiikkia... viimeaikoina Beethovenia.