28.1.2009

Tosi-tv taiteilua

Oli ajan kysymys koska tosi-tv tunkee myös taiteen puolelle. BBC ryhtyy tekemään taidemaailman vastinetta Huippumalli-haussa tai Diili ohjelmille. Avokätisen mesenaatin roolissa on Englantilainen taiteenkieräilijä Charles Saatchi, joka on vaikuttanut myös "kalleimman nykytaiteilijan" Damien Hirstin uran taustalla.

Uutinen löytyy aamun Hesarista ja linkistä Saatchi's Best of British. Kyse englantilaisten maineeseen ja mammonaan halajavien taiteilijoiden kisasta, jossa tuskin etsitään "parasta", koska taiteessa "parhaan" määrittely on mahdoton tehtävä. Vaan Saatchin tarkoituksiin sopivaa tyyppiä, jonka avulla on hyvä suorittaa tuottoisaa rahastusta ja pönkittää mesenaatin omaa asemaa taidekentällä.

Taiteen paremmuudet ovatkin usein maku ja muotiasioita, joita ei voi laittaa johonkin absoluuttiseen järjestykseen. Taide on liian monimuotoista tähän. Vähän niinkuin laittaisi siilit, kilpikonnat, ahvenet, lepakot ja gebardit juoksemaan kilpaa.

Tässä varmaan tullaan näkemään erinäisten kaupallisuuteen ja julkisuuteen suostuvaisten gebardien mittelö, jossa paloitellaan saalista tv-katsojien ihastelevien silmien alla.

Ei kommentteja: