25.3.2009

Käsittämätöntä käsitetaidetta

Yritin selittää tuttavilleni termiä käsitetaide, mutta jäin epäselvyyteen käsittikö kukaan kuulijoista yhtään mitään ja käsitinkö edes itsekkään?

Käsitetaide eli ideataide eli informaatiotaide ei ole selkeä taidetyyli, vaan taiteen tekemisen asenne, jossa lähtökohtana ei ole teoksen visuaalisuus, vaan teoksen idea. Siis teoksen filosofia, idea teoksesta eikä itse teos. Käsitetaiteilija ikäänkuin antaa katsojalle "haasteen", teoksen idean, jonka katsoja sitten täydentää valmiiksi omassa päässään.

Itse en kuulu niihin jotka pitävät käsitetaiteesta. En vain jaksa pohdiskella jokaisen teoksen äärellä sen mahdollisia merkityksiä tai tulkintoja. Pidän käsitetaidetta jonkilaisen taiteen eliitille tarkoitettuna viihteenä, sanaristikkoina tai taidearvoituksina, joita pohdiskelemalla voi kokea olevansa taideviisas. En kannata elitismiä. En edes taiteessa, vaikka se olisi kuinka hienoa miettiä mitä joulukuusi tyhjässä museohuoneessa tarkoittaa.

Jos asian siirtää urheiluun, niin käsitekeihäänheittäjä voisi "helposti aukeavissa" teoksissaan seisoskella heittoradan päässä ja katsojalle jäisi maailmanennätyksen kuvittelu. Mutta "vaativimmissa" teoksissaan heittäjä voisi esim. tavata sponsorinsa ja näin katsoja saa lisää haastetta nähdä tekeillä oleva ennätyskaari.

Oivalluksesta tulee siis taidetta ja jokaisesta oivaltajasta taiteen keräilijä.

Ei kommentteja: