16.2.2013

Galleriamyyntiin saatava pelisäännöt

Aamun Hesarissa oli ilokseni mielipidekirjoitukseni:

Galleriamyyntiin saatava pelisäännöt

Muu­ta­mil­le "am­mat­ti­tai­toi­ses­ti hoi­de­tuil­le" gal­le­rioil­le kes­kit­ty­neet tai­de­os­tot pu­hut­ta­vat (HS Mie­li­pi­de 15. 2.).

Näin tai­tei­li­jan nä­kö­kul­mas­ta Suo­men gal­le­ria­kent­tä on var­sin se­ka­va. Alal­la on kir­ja­va jouk­ko mo­nen­lai­sia toi­mi­joi­ta. Gal­le­rioi­ta pyö­ri­tel­lään jär­jes­tö-, tai­tei­li­ja-, yh­dis­tys-, kun­ta-, myyn­ti- ja vuok­ra­ve­toi­ses­ti. On tal­koo­mei­nin­kiä, har­ras­te­lua se­kä am­mat­ti­mais­ta ja puo­li­am­mat­ti­mais­ta yrit­tä­mis­tä.

Ku­ka ta­han­sa voi pe­rus­taa gal­le­rian Suo­mes­sa il­man sen kum­mem­paa tai­de­asioi­den tie­tä­mys­tä tai tun­tu­maa tai­de­kent­tään ja tai­tei­li­joi­den te­ke­mi­siin.

Alal­le tar­vit­tai­siin ki­peäs­ti ylei­nen "työeh­to­so­pi­mus" tai­tei­li­joi­den ja gal­le­rioi­den vä­lil­le. Täs­sä so­pi­muk­ses­sa mää­ri­tel­täi­siin sel­keät pe­li­sään­nöt, joi­den puit­teis­sa toi­mi­taan. Ny­kyi­ses­sä toi­min­ta­ym­pä­ris­tös­sä käy yleen­sä niin, et­tä köy­hin osa­puo­li eli tai­tei­li­jat hä­viä­vät eni­ten tai jo­pa mak­sa­vat ko­ko lys­tin.

Tä­tä odo­tel­les­sa on hie­no asia, et­tä Kias­ma os­taa teok­sia myös suo­raan tai­tei­li­joil­ta il­man vä­li­kä­siä.6 kommenttia:

hietzu kirjoitti...

Mahtavaa että olet nostanut aiheen esille. Samanlainen sopimus gallerioiden ja taiteilijoiden välille pitäisi kehittää kuin kaikkialla muuallakin on. Molempien tarpeet huomioiden. Ja juuri se että tiedettäisiin missä mennään.
Useat galleriat tekevät hienoa työtä mm. vuokraamalla/lainaamalla teoksia, mutta haluaisin kuuluttaa myös enemmän senkin perään, että ihmiset ottaisivat itse yhteyttä taiteilijoihin teosten ostossa. Tästä hyötyy sekä ostaja että taiteilija. Teoksesta saa kenties lisätietoa samoin kuin taiteilijasta itsestään ja taiteilijan ei tarvitse käyttää välikäsiä mikä on aina positiivista. Gallerioille kuitenkin hatunnosto erilaisten taiteilijoiden esittelystä. Itse olen bongannut näyttelyistä ja heidän myymälöistään uusia nimiä joita en todennäköisesti muuten olisi hoksannut.

Luovuksissa kirjoitti...

Kiitos kommentista. Olisihan se jo aika tästäkin asiasta keskustella, mutta luulen että mitään ei tule tapahtumaan koska asian tarkempi tarkastelu nostaa väistämättä esiin apurahat. Sen että elinkeinon näkökulmasta on täysin epäreilua jos toinen taiteilija pitää samassa galleriassa näöyttelyn apaurahan avulla ja toinen maksaa kaiken omasta pussistaan. "työehtosopimuksen" tai edes suosituksen tekeminen asettaisit nykyiset tukirakenteet tarkastelun alle,/ kyseenalaiseksi ja luulen ettei STS halua muuttua taiteilijoiden etujärjestöksi vaan jatkaa jonkinlaisena vapaan taiteen etujärjestönä.

Jani Kuha kirjoitti...

vielä kun pääsisi joskus näyttelynsä oikeaan galleriaan asettelemaan... mutta täällä pohjolassa ne ovat niin vähäiset, että toistaiseksi pyöritään kirjasto näyttelyillä.. ensivuonna sitten ehkä.

mutta juttu oli hyvä ja muutaman muunkin luettuani päätin alkaa seurailemaan enemmänkin.

Luovuksissa kirjoitti...

Kiitos kommentista. Meinasi jäädä huomaamatta, kun viimeaikoina tässä on ollut aika paljon muuta elämää internetin ulkopuolella.

Oz kirjoitti...

Erittäin hyvä kirjoitus. Mutta luulen että työehtosopimuksen sijasta jonkinlainen taidejärjestöjen suosituslista voisi toimia paremmin, sekä valistus. Ehkä jokin "hyvä galleria" lista, johon galleria pääsisi tietyin kriteerein?

Koska galleriatoimintaa on niin monenmoista, ja osa gallerioista on vapaaehtoisten taideyhdistysten pyörittämiä, voi olla ettei "pakottaminen" johonkin ay-liikkeenomaiseen sopimiseen tule toimimaan. Ja kyllä jotkut taiteilijatkin haluavat käyttää edullisia mutta vähän epämääräisempiä gallerioita, esim. sellaisten töiden esillepanoon, joita ei kuitenkaan todennäköisesti tule myytyä (vaikkapa installaatiot). Entä aloittelevat taitelijat ja opiskelijat? Joskus riittää että saa työnsä näytille.

Sitten kun on oikeasti panostamassa rahaa galleriaan, ja haluaa että rahalle tulee vastinettakin, tilanne on toinen. Esim. pääkaupunkiseudulle on kohonnut kaikenlaista galleriaa kuin sieniä sateella viime vuosina, ja osissa tuntuu jopa galleriatoiminnan perusteet olevan ihan hakusessa. Hyvälle gallerialle ei riitä että sillä on jonkinlainen kutsulista ja tila jota vuokrataan. Monet näistä gallerioista pyörinevätkin sillä periaatteella, että aina löytyy kokematon ja asioista tietämätön taiteilija, joka on onnessaan kunhan vaan pääsee näyttelyn järjestämään.

Luovuksissa kirjoitti...

Taidekenttä on näissä toimeentuloon liittyvissä asioissa aikalailla jämähtänyt paikoilleen. Kaikki pyörii avustusten ja apurahajärjestelmän vaalimisen ympärillä, eikä tämän tapaisista työhön ja palkkaan liittyvistä asioista haluta lähteä keskustelemaan laajemmin ja tällä tarkoitan meidän taiteilijoiden omia liittoja.

Nykyinen systeemi asettaa apurahalla olijat ja ilman tukea työtään tekevät taiteilijat täysin eriarvoiseen asemaan näyttelyn pitäjinä. Tästä epätasa-arvosta pitäisi puhua, jos kerran näyttelyt ovat se kanava joiden kautta uraa rakennetaan.