15.3.2018

Meditatiivisia piirroksia

Tällä sivulle laitan tietoa meditatiivista piirroksista. Meditatiivisuudella tarkoitan tässä työskentelyprosessia, jossa piirtäminen lähtee liikkeelle jostain kohdasta paperia ilman hahmotelua tai luonnostelua. Piirtämisessä vain syvennytään jonkin muodon toistamiseen ja varioimiseen.

Kutsun tekemisen tapaa ekpandismiksi, koska siinä vieri viereen sijoitettujen siveltimen tai piirtimen jälkien muodostama kuvio laajenee ja levittäytyy koko paperin tai piirrosalueen kokoiseksi. Ajatuksena ei niinkään ole tehdä taidetta, vaan rauhoittua työskentelyn ääreen. Löytää ikäänkuin työskentelyn kautta rauhallinen stressivapaa fiilis. Piirros tulee tässä tavallaan lahjaksi.

16:10'39'', tussi, 2011. Koko kehyksin 95x65 cm. 
3:04'29'', vesiväri, 2012. Koko kehyksin 72x58 cm.
Usein annan meditatiiviselle piirrokselle nimeksi piirtämiseen käytetyn ajan. Ideana on, että aloitaessa tai jatkaessa piirräntää käynnistän aina sekunttikellon ja nimeksi sitten vain tulee se mitä kellotaulussa lukee kun viimeinen viiva on sijoitettu paperille. Tämä on samalla vastaus kysymykseen: paljonko sulle menee ton tekemiseen aikaa? Näin ainakin tehokkaan työskentelyajan suhteen. Todellinen valmistumisaika on aika paljon pidempi. Ainakaan itse en jaksa keskittyä piirtämiseen yhtäsoittoa kuin korkeintaan tunnin kerrallaan.

Välttämättä kaikkia kuvissa olevia piirroksia ei enää ole saatavilla, mutta vastaavia löytyy galleristeita ja ateljeessani Espoossa.

Ei kommentteja: